Рус Сергеј Шевјаков: „Мој је живот Србија“


Сергеј Шевјаков (Фото З. Анастасијевић), Политика
Сергеј Шевјаков (Фото З. Анастасијевић), Политика

„Мој је живот Србија, још мало па савршен”, са осмехом каже Сергеј Шевјаков (40), који је своју родну Москву заменио за зеленило београдског приградског насеља Котеж. Ту је сазидао кућу за своју четворочлану породицу, која с радошћу очекује рођење још једног детета.

Нашем суграђанину руског порекла у Србији је „све потаман”. „Људи су дивни, храна је божанствена, моја деца одрастају у безбедном и здравом окружењу, а температура је сваког момента 13 степени виша него у Москви”, наводи Сергеј разлоге због којих је задовољан животом у српској престоници.

Његова двогодишња девојчица Петра прве речи је изговорила на српском језику, а петогодишњи Тимофеј боље прича српски него руски језик, па Сергеј у шали каже да мора да га води код логопеда да не заборави матерњи језик.

Једино што Шевјаковима срећу квари јесте администрација, која овој породици не дозвољава боравак у Србији дуже од шест, односно дванаест месеци.

„Када смо дошли у Београд 2012. године, боравак смо регулисали на рачун моје фирме, која је регистрована и у Србији. Након тога, добили смо боравишну визу на годину дана, а када је она истекла, боравак нам је продужен на још шест месеци, с аргументацијом да фирма остварује мали промет! Ја могу да разумем да се државна администрација руководи својом логиком, али ја сам у Србију уложио више од пола милиона евра. Кућа коју сам ја изградио у Котежу вреди више од 400.000 евра, а сваке године држави дајемо више од 600.000 динара на име разних такси, пореза и доприноса. Сваког месеца дајемо више од 1.000 евра за школовање и лечење своје породице и, упркос свему томе, сваких шест месеци стрепимо да ли ће нам држава продужити боравак”, прича Сергеј Шевјаков.

Пре него што су дошли у Србију Шевјакови су живели у популарном турском летовалишту Алања и добили стални боравак у овој земљи, али Сергеј је желео да му деца одрастају у православној земљи.

„Ми Руси смо веома емотиван народ. Ко нама пружи руку, ми му дамо срце. Русима веома значи што Србија није увела санкције Русији и што у контакту с обичним светом осећамо да смо добродошли. Али, немамо тај доживљај када одемо у полицију да продужимо боравак. Да смо купили кућу од 250.000 евра у Шпанији, аутоматски бисмо добили боравак до краја живота. Али, ми не желимо да се селимо у Шпанију, већ хоћемо да останемо у Србији. Када је Црна Гора увела санкције Русији, у Србију се преселио велики број Руса, а много наших пријатеља такође размишља о куповини куће у Србији, али их обесхрабрује чињеница да би могли да имају проблема са регулисањем боравка. У Србију се преселио и велики број руских пензионера који овде живе као краљеви. Ако би српска породица у Русији добила дете, оно би са 14 година има право да поднесе захтев за руско држављанство – ако то жели. Иако ће и наше друго дете бити рођено у Србији, ми не тражимо српско држављанство, само нам је потребна извесност да ћемо остати у вашој земљи”, каже Сергеј Шевјаков.

За стално настањење потребан петогодишњи боравак у земљи

Боравак страних држављана у Србији регулисан је Законом о странцима који каже да „стално настањење може да се одобри странцу који је до дана подношења захтева за стално настањење у Републици Србији боравио непрекидно дуже од пет година на основу одобрења за привремени боравак или је најмање три године у браку с држављанином Републике Србије или странцем који има стално настањење”. Изузетно, стално настањење може се одобрити и другом странцу који има одобрен привремени боравак, ако то налажу разлози хуманости или то представља интерес за Републику Србију.

Аутор: Катарина Ђорђевић
Извор: Политика


Напиши коментар