Американци, Немци и Британци кроје нови Балкан на штету Срба

David-Cameron-Angela-Merkel-Barack-Obama_2767979
План „великих“: Улазак у ЕУ и НАТО, пацификовани Срби и „задовољни Албанци“ у свим државама у којима живе. Фото: football365.com

Америка, Немачка и Британија, кључне земље евроатлантског партнерства, ових дана са новом енергијом крећу у стварање новог балканског поретка.

За све земље западног Балкана то подразумева приближавање и, напослетку, улазак у ЕУ, са развијеном владавином права и тржишном економијом. Али и форсирање процеса са којима ће се Србија теже помирити, као што су, како то западне силе виде, „пацификација српског национализма“, улазак у НАТО, укидање Републике Српске и „задовољни Албанци“ у свим државама у којима живе.

Управо наш регион је, како примећује Иван Вејвода из „Маршаловог фонда“, остао последњи недовршени посао Запада. Нас у јулу очекују, као што је „Блиц“ писао, два кључна догађаја: посета најмоћније жене света Ангеле Меркел Београду 8. и 9. јула и обележавање 20. годишњице злочина у Сребреници два дана касније.

Фото: Блиц
Фото: Блиц

Меркелова ће од Србије тражити да на крају бриселског процеса с Приштином пристане на улазак Косова у УН, али и да се дистанцира од председника Српске Милорада Додика и не спречава јачање централних институција БиХ. Другим речима, потпуно слабљење Републике Српске.

Осим у Београд, канцеларка иде и у Тирану и Сарајево. Од премијера Албаније Едија Раме захтеваће да смири националистички и исламски радикализам Албанаца у Македонији и на Косову, а да са Србијом ради на унапређењу односа. Босанце ће упозорити да је крајње време да међуетничке тензије и ендемску корупцију замене радом на путу ка ЕУ. А Немци ће подржати уставне промене и даље слабљење Српске.

Фото: Блиц
Фото: Блиц

Немачка је, као економски најјача чланица ЕУ, око 2012. преузела бригу над западним Балканом што спроводи у тешњој сарадњи са САД. Свој допринос даје и Британија која је одлучила да у Савету безбедности УН „спонзорише“ резолуцију о Сребреници. Резолуција би требало да буде усвојена уочи обележавања две деценије од тог злочина.

Постоји вероватноћа да ће Сребреница, као симбол највећег страдања Бошњака од Војске РС деведесетих година, бити окидач за удар на Српску. Јер, док је Србија на, чини се, неповратном путу ка ЕУ, Јелена Гускова из Руске академије наука указује на то да су управо РС и њен вођа Милорад Додик остали последње упориште „српског национализма“ на Балкану.

Аутор: Никола Томић
Извор: Блиц

Руси ће ставити вето на резолуцију о Сребреници ако Србија то затражи

Генерална скупштина УН. Фото: РТС
Генерална скупштина УН. Фото: РТС

Усвајање нацрта резолуције о Сребреници, коју припрема Велика Британија поводом обележавања двадесете годишњице догађаја у Поточарима, могло би да буде блокирано у Савету безбедности УН у случају да Руси ставе вето, што би Београд морао да од Москве затражи, пишу у „Данас“ и „Вечерње новости“.

Како објашњавају извори „Данаса“, који су некада били високи дипломатски представници у УН, потребно је да Србија изрази противљење предложеном документу да би добила подршку Москве.

„Руси неће настојати да буду већи Срби од Срба. Предуслов за њихов вето у УН треба да буде незадовољство Србије, дакле, они ће желети да најпре чују став Србије…“, кажу извори Данаса.

Како пишу „Вечерње новости“, током наредног месеца између великих сила водиће се жестока дипломатска битка на тему Сребренице, а сукоб моћних играча поново ће се преламати преко Србије и Републике Српске.

И према писању тог листа, све су процене да би Русија могла да стави вето на нацрт резолуције.

Извор: Блиц

Напиши коментар