Бранко Драгаш: Ботови

Фото(монтажа): Њуз.нет
Фото(монтажа): Њуз.нет

Ботови су празноглавци који живе у чопору. Глупи су и ограничени. Искључиви и подли. Прорачунати су и све раде из интереса.

Ботови немају идеологију. Они су топовско месо сваког тоталитаризма. Пешадија која прати освајача. Лешинари који нападају здраву памет.

Ботовима је важно да имају Вођу. Кога беспоговорно следе. Не због тога што му верују.Него зато што имају интерес.

Интерес може да буде плата. Или сендвич. Или похвала. Или обећање. Или унапређење. А најчешће је бегство од слободе.

Ботови не могу да живе слободно. Страх од слободе их гура у чопор. У чопору је топло и сигурно. Главе држе забијене у задњици Вође. Уживају у његовом смраду.

Ботови су опасни и агресивни док су у чопору. Када су сами, постају мекушци. Не воле јавност и крију се под лажним именима. Ако добију власт, постају зликовци.

Ботови су нападни и безобразни. Грабљиви и немилосрдни.Мрзе људе. Одани су Вођи док је на власти. Када пропадне, прождеру га. И траже новога газду.

Ботови се искорењују ослобађањем медија. Јавном речју. Отвореном критиком и слободом говора. Стварањем заједнице, уместо тоталитарног система.

Заједнице у којој неће бити вођа. Неће бити ни манипулације. Заједнице која ће уздизати морал. И вратити поверење у људске односе.

У таквој заједници ботови не могу да успевају. Нема трулежи на којој они ничу. Светлост јавности их спржи. Ветрови слободе их одувају.

Предлог Магацин-а:

Интернет методе дезинформисања

Аутор/Извор: Бранко Драгаш

Напиши коментар