Касперски: Нова претња људима биће – паметни телевизори, усисивачи, пегле…

Генерални директор „Лабораторије Касперског” – Јевгениј Касперски.  Фото: Новости
Генерални директор „Лабораторије Касперског” – Јевгениј Касперски. Фото: Новости

Генерални директор „Лабораторије Касперског” – Јевгениј Касперски – упозорио је да човечанство већ почиње да се суочава са новим видом сајбер претњи.

Објаснио је да такве претње већ долазе од „паметних телевизора”, усисивача, пегли и других апарата повезаних са интернетом. Касперски је притом нагласио да ће још већу опасност представљати нове генерације таквих „интегрисаних апарата”.

„Засад таквих апарата у већини земаља или нема или нема много, али ће се све више ширити по свету, па ће се појавити и могућност плаћања услуга „преко телевизора”. А са тим могућностима појавиће се и они који ће желети да се дочепају вашег новца управо преко „паметних апарата који функционишу преко интернета”.

Касперски је навео пример партије кинеских пегли у које је био уграђен Wi Fi, што је омогућило да буду коришћене за хакерске нападе.

Према његовим речима, хакери за своје „подвиге” најрадије (у 80 одсто случајева) користе оперативни систем Windows:

„Сваки 20-ти персонални компјутер у свету са тим системом је „заражен”. То значи да је таквих компјутера најмање 237 милиона. Исто важи и за 13 милиона система Android. На реду су заиста усисивачи, фрижидери, миксери и сви остали „паметни апарати” – упозорава Касперски.

Извор: Факти

Напиши коментар