Коме служи полиција: Од народне милиције до приватне полиције у служби криминалне власти

Фото: telegraf.rs
Фото: telegraf.rs

Као и у сваком тоталитарном систему јавна предузећа не раде у корист своје државе и грађана већ владајућег режима. Све институције, почев од образовања, културе, здравља, социјалне заштите, војске, полиције, сви они савршено компактно раде на сопственој пропасти.

Годинама се народ пита за шта нама служи полиција, сем да брани властодржце од гневног народа?!

Весна Веизовић (Фото: Васељенска)
Весна Веизовић (Фото: Васељенска)

Међутим и поред те властобранилачке делатности, јавних криминалних делатности, ипак се и у полицији знао неки ред. Лопови су се хватали, водила се битка са криминалом, убице, силоватељи, разне врсте криминалаца кад тад су долазили пред лице правде и то захваљујући полицији. Полиција је била ту и када је требало бранити отаџбину. Раме уз раме са војском су бивали на нашим окупарим територијама…

Временом како се систем мењао тако се мењало све, па и полиција, од народне милиције остала је само приватна полиција у служби криминалне властодржачке булументе.

Да кренемо редом од најсвежијих примера обичне полиције.

Крађа кола

У Београду, али и у целој Србији забележен је пораст крађе кола. Рецимо уколико сте очевидац крађе свог или туђег аутомобила и у том тренутку позовете полицију, они ће вам одговорити да дођете у станицу како би сачинили записник. Када дођете, сада већ као жртва, њихов одговор на све је још шокантнији. Уместо да вас умире и да се заузму за случај, или бар претварају да ће их потражити, они ће веровали или не рећи да уопште нема сврхе тражити их јер су вероватно већ у деловима.(1)

Самосталну потрагу водите на сопствену одговорност а уколико вам се посрећи па успете да пронађете свој аутомобил, тек ту налазите на проблем. Прво морате објаснити зашто се мешате у полицијски посао, затим да докажете да је то ваш аутомобил, још уколико је аутомобил украо неко ко наводно ради у сарадњи са полицијом у најбољем случају нећете завршити иза решетака.

Избацивање из аутобуса

Избацивање из аутобуса и малтретирање путника је углавном задатак комуналне полиције, међутим како су они последњих месеци све више у цивилу, по потреби ускаче и обична полиција. Тако је пре неколико ноћи на путу ка Батајници око 3 сата после поноћи, кондуктер видевши полицију на мрачној магистрали зауставио аутобус и позвао их у помоћ. Полицајац је ушао и избацио неколико момчића, који при том нису правили никакве проблеме, већ су само желели да дођу до своје куће. Храбри полицајац који чак није ни имао право да то уради, угрозио животе неколицине момчића који су остављени у мраку на магистрали да километрима пешаче до куће. Намеће се питање, шта би било да се тој деци десила нека несрећа и да су морали да зову полицију, коју би полицију позвали? Ону због којих им се десила несрећа? Срећом по полицајца то се није десило, мада коме би и одговарао у оваквом систему. (2)

Трговина људима

Е овде већ хипокризија долази до пуног изражаја. Наиме, према наводима таксиста, зна се ко шта ради и ко за кога ради у Београду, што је случај и у вези са трговином људима, односно превозом азиланата од тачке А до тачке Б. Па тако један број таксиста превози азиланте за полицајца „Х“, ти таксисти до сада нису никада заустављени од стране саобраћајне патроле, међутим уколико неко од оних других таксиста који нису прихватили „полицијску заштиту“ крене да превезе азиланте од тачке А до тачке Б, биће заустављен већ на првом семафору. Што се рецимо десило београдским и ваљевским таксистима, којима је полиција одузела аутомобиле и тренутно су осумњичени за трговину људима.

Ипак како у сваком послу има разних кланова, или када се прича рашчује неко мора да понесе кривицу свих. Обично „жртва“ којом се заташкава полицијска умешаност, односно са којом се сакрива криминална радња највиших чиновника у полицији, буде неко најнижи – коју ћути и трпи, јер зна ко су његови дојучерашњи партнери. (3)

Полиција у служби приватних извршитеља

Како би завршили отимање од опљачканог и гладног народа, приватни извршитељи приватне државе са собом воде и по пуне аутобусе полиције. На четворочлану породицу обично долази по десет полицајаца, па ако се побуне због властодржачке отимачине, да их „примире“ на лицу места. Тако је у уторак на тридесеторо људи дошло стотинак полицајаца да обезбеде извршитеља док без дома оставља десет породица. Без писменог решења. Ако извршитељ нема писмено решење о исељењу, под каквим се онда налогом завело извођење толиког броја полицајаца на терен?! (4) Односно коме треба уопште налог који нити има ко да прочита, нити коме да се оправда?

Претње

Уколико се из неког разлога осећате угрожено и желите да обавестите полицију да сте од извесне особе примили непосредну или посредну поруку, њихов одговор са друге стране биће да све док вам неко отворено не каже да ће вас ликвидирати они ту ништа не могу, а када вам то отворено кажу, е онда можете да дођете у најближу полицијску станицу и да попуните записник и то је то. Они су своје урадили – попунили су записник. Наравно, није сваки случај исти. Уколико сте део „елите“ и осећате се угрожено, а „елита“ зна због чега се осећа тако, не мора нико отворено да вам прети, одмах ће вам бити обезбеђена заштита о трошку грађана и без попуњавања записника које нико ни не чита.

Кад је ту полиција

У случају да вам се деси провала и ви се одбраните од наоружаног провалника тако што га убијете, полиција ће без сумње брзо реаговати и ухапсити вас. Ту ће случај надаље преузети судство које је у још горем стању, па ће вас прво месецима држати у притвору а затим оптужити за убиство. Судство је Маловићева тако добро реформисала да се правда ни лупом не може наћи у српским судовима, сваки поступак у ком се праведно донесе пресуда је њихова случајна грешка.(8)

Полиција је ту и када треба да се бране државни непријатељи, подривачи Устава, суверенитета, интегритета, части. Када треба да се бију гневни грађани, били они од 15 или 85 година и то јер су изашли да раде посао који би требала да ради полиција. Ту је и када режимски медији треба да начине бољу слику полиције у исценираним акцијама, које им при том једине бивају успешне. (5)

 

Док у реалним акцијама жртве обично већ буду у стању распада док стигне полиција. Тако да јалови покушаји Малог министра полиције су мали, као и све оно што су он и његов предходник учинили од народне милиције. Наравно, не треба сво жито стављати у исти џак са кукољом, треба сагледати и другу страну, да у том некада часном позиву и даље има часних људи и да је њима посебно тешко да опстану у таквом свету. Сетимо се само писма ваљевских полицајаца које су послали у јавност јер није било сврхе да се обраћају министарству одакле све криминалне радње потичу.(6)

Кад треба да се хапсе баке и деке јер нису покосили ливаду, нису вакцинисали овце или због било ког непостојећег разлога. (9)

После обраћања надлежнима наводећи да су највећи криминалци заправо представници закона, и до детаља објаснили како координирају Више јавно тужилаштво и начелник СУП-а Ваљево, уместо да се предузму неке мере и испитају наводи, надлежни су наградили описаног начелника за постигнуте резултате. (7)

Народ је изгубио поверење у плаве униформе, шта више – то плавило је постало синоним за неку мутну радњу. И није лако ни грађанима који осећају да су препуштени сами себи, а ни оним преосталим поштеним који често не могу да сакрију осећања на „послу“ и неправди коју су приморани да учине онима којима су се заклели да ће их чувати и над њима спроводити правду.

И ето негативна селекција друштвена врхуни у садашњици. Живимо трећу генерацију негативне селекције, те с тога имамо и овакве изображености, изопачености друштвене на сваком кораку… на сваком квадратићу друштвене плетенице имамо квржице и кврге.

Ново ткање друштвеног миљеа је потребно, а то нико осим нас не само да неће него и не може.

Док не седнемо сами за свој разбој, уклонимо разбојнике, нема ни бољих очекивања а камо ли промена… јер никоме осим нама овакви разбојници не праве штету.

Предлог Магацин-а:

Весна Веизовић: Проблем наше земље је то што се патриотизам увек осујети у старту
Кад би B92 био Б92 !? (интервју са Весном Веизовић)

Аутор: Весна Веизовић
Извор: Васељенска
____________________
1.http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2015&mm=06&dd=12&nav_category=16&nav_id=1003507
2.http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/567477/BAHATI-GOSPODAR-PREVOZA-Izbacio-tinejdzere-iz-nocnog-autobusa-na-sred-magistrale
3.http://www.srbija.gov.rs/vesti/vest.php?id=239859
4.http://www.vaseljenska.com/vesti/preko-noci-ostali-bez-svega-deset-porodica-u-naselju-kumodraz-izvrsitelji-izbacili-na-ulicu-foto/
5.http://www.telegraf.rs/vesti/1476044-pronadjena-devojicica-koja-je-kidnapovana-na-vozdovcu
6.http://www.vaseljenska.com/misljenja/apel-inspektora-kriminalisticke-policije-iz-valjeva/
7.http://www.vamedia.info/index.php/home/drustvo/1082-nagradjen-nacelnik-sasa-markovic
8.http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/hronika/aktuelno.291.html:548827-Branio-porodicu-bice-mu-sudjeno-za-ubistvo
9.http://www.naslovi.net/2013-03-09/rts/maloletan-sa-86-godina/4941964

Напиши коментар