Лавров: Резолуција о Сребреници је антисрпска

Lavrov (1)
Предложена Резолуција о Сребреници у Савету безбедности УН закомпликоваће ситуацију на Балкану и она је апсолутно антисрпска, изјавио је Сергеј Лавров.

„Разговарали смо о ситуацији у Савету безбедности где се врше покушаји да се прогура резолуција темпирана за 20-тогодишњицу догађаја у Сребреници. Резолуција је апсолутно антисрпска“, рекао је руски министар иностраних послова Сергеј Лавров.

После састанка са председником Републике Српске Милорадом Додиком на маргинама Међународног економског форума у Санкт Петерсбургу, Лавров је навео да је „тон (дух) езолуције апсолутно антисрпски“.

Она тумачи догађаје на крајње погрешан начин, чак и са правног становишта. Ови догађаји су дати на процену Савету безбедности УН“, рекао је Лавров.

Лавров верује да Резолуција може да изазове нова међуетничка трвења на Балкану с обзиром на талас националистичких расположења која су примећена у том делу Европе, јавила је руска новинска агенција Тас с.

„Добра је прилика за мене да разменимо мишљења о ситуација у Босни и Херцеговини и на Балкану уопште, узимајући у обзир јасан талас етничког национализма који смо уочили на терористичким догађањима у Зворнику и недавно у Македонији“, објаснио је Лавров.

Према његовим речима „у том контексту свакако ће, доследно, наставити са линијом очување основних принципа Дејтонског споразума“.

Истовремено, руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов изјавио је да је Резолуција о Сребреници неприхватљива за Русију и онакава каква је сада нема право да постоји.

И Додик је, са своје стране, скренуо пажњу на алармантно стање узроковано од Исламске државе која у својим редовима има око 380 људи из БиХ.

„То сведочи о претњи по све нас“, упозорио је Додик.

Извор: Танјуг

 

Напиши коментар