Мајкрософт губи тло у Русији, организације се пребацују на локални софтвер

putin11
Путин је један од главних заговарача новог закона према коме се девелоперима домаћег софтвера обезбеђује финансијска подршка

Мајкрософт, Оракл и друге велике софтверске компаније које послују у Русији су у све већим проблемима, јер се све више локалних организација пребацује на софтвер развијен у Русији због међународних санкција уведених од стране САД и Европске Уније.

Руско тржиште софтвера у прошлој години се процењује на 2,9 милијарди долара, а око две трећине тог новца одлази на иностране компаније, при чему Мајкрософт и Оракл узимају лавовски део. Међутим, због забринутости услед међународних санкција, руске компаније се пребацују на домаћи софтвер, што погађа приходе америчких компанија као што су управо две горе поменуте.

ОАО Сбербанк животно осигурање и ОАО Газпром нафтно одељење су се одлучиле на софтвер који није Мајкрософтов и пребациле се на open-source алтернативе. Ова одлука није изненађење јер су САД пионир санкција према Русији, а неколико десетина индивидуалаца и неколико банака су погођене санкцијама.

Локални медији извештавају и да се најјаче банке у Русији такође спремају за пребацивање пословања на локални софтвер, као део националног плана на основу кога председник Путин охрабрује компаније да то ураде. Путин је један од главних заговарача новог закона према коме се девелоперима домаћег софтвера обезбеђује финансијска подршка.

Предлог Магацин-а:

Руска софтверска индустрија
Русија озбиљна у намери да одбаци Windows
Руси мењају и „западне чипове“ и процесоре
Лични подаци Руса само на руским серверима, покренут антишпијунски оперативни систем
Русија против доминације иОС и Андроида

Извор: benchmark.rs

Напиши коментар