Со на ране: Црна Гора тражи одштету од жртава НАТО бомби

Murino-NATO-agresija
Виши суд у Подгорици донио је правоснажну пресуду да породица Коматина, чији је члан убијен у Мурини током НАТО бомбардовања, мора да врати држави 69.000 евра
.

Основни суд у Подгорици раније је ту суму досудио у корист породице Коматина.

Врховни суд је укинуо ту пресуду и наложио поновно суђење, а Основни суд је донио исту пресуду. Због тога је Виши суд изрекао и трећу пресуду, према којој Коматине морају да врате поменути новац.

Да скандал буде већи, породица Коматина ће морати да плати и судске трошкове од око пет хиљада евра. Иако се ради о правоснажној пресуди, правни заступник оштећене породице Велија Мурић уложиће приговор и на ту одлуку.

Судија Основног суда у Подгорици Мирјана Влаховић је пресудила да држава Црна Гора треба да плати 69.000 евра породици Коматина на име душевних болова због погибије њиховог блиског члана током НАТО бомбардовања Мурине. Ту одлуку је потврдио и Виши суд у Подгорици, да би сад донио другачију одлуку.

Мурино 1999. године. Фото: Слободна Европа
Мурино 1999. године. Фото: Слободна Европа

Имовинско-правни заступник одмах је тражио и извршење. Основни суд је усвојио тај захтјев и обавијестио породицу да треба да врати паре држави главницу од 69.000 евра и да плати трошкове парничног поступка. Мурић је уложио приговор на то рјешење, у којем је навео и да је у међувремену умрла Веселинка Коматина и да је немогуће приступити извршењу.

Првостепену пресуду, коју је потврдио Виши суд, судија Влаховић је донијела по тужби Веселинке, Љубомира, Градимира, Радомира и Евице Коматине.

Тужени у овом предмету су били држава Црна Гора, МУП, Министарство одбране и Управа полиције. Према пресуди, пресуђено је да се Веселинки и Љубомиру на име душевних болова исплати по 15.000 евра, а осталим члановима породице по 13.000.

У НАТО бомбардовању Мурина 30. априла 1999. године погинули су Манојло Коматина, Мирослав Кнежевић, Милка Кочановић, Вукић Вулетић, Јулија Брудар и Оливера Максимовић.

Том приликом су рањени Корина Миловић из Мурина, Светлана Зечевић из Андријевице, Жељко Бјелановић из Велике, Дарко Мијовић из Подгорице, Мирко Шошкић из Улотине, Славко Мирковић из Грачанице, Васко Чејовић из Берана и Данило Јокић из Велике.

Извор: Дан, ИН4С

Напиши коментар