Српска школа у Скандинавији

nastavnici-670x430
Часове на српском језику од септембра ће први пут имати деца наше дијаспоре у Норвешкој и Финској. За почетак ће на матерњем учити по једна група ученика у Ослу и Хелсинкију, али постоји интересовање родитеља да часови буду организовани и у другим скандинавским градовима.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја окончало је конкурс и изабрало 24 стална и 22 хонорарна наставника у иностранству. Ови први се бирају из редова просветара који већ раде у школама у Србији, па одлазе само привремено у неку другу државу. Хонорарци, међутим, морају да имају боравиште у држави за коју конкуришу. Плата сталних наставника је, у просеку, око 1.500 евра, а хонорараца три пута мања.

– Комисија је одлучила да у највећем броју за редовне наставнике изабере људе који до сада нису радили у иностранству – објашњава за „Новости“ Милка Андрић, руководилац Групе за развој наставе и уџбеника. – Из редова досадашњих наставника допунских школа у иностранству остало је само шест предавача и то оних који у тим земљама нису дуже од две године. Изабрани су кандидати из свих делова Србије – из Ужица, Старог Села, Новог Сада, Алексинца, Ћуприје, Инђије, Параћина…

На конкурс су се пријавила 262 просветара, али је 121 позван на интервју. Пре тога су полагали тест информатичке писмености.

Незадовољни наставници

Досадашњи наставници жалили су се што им уговори нису продужени и што су касно о томе обавештени. Много су рекли да су имали проблем са отказивањем станова и другим обавезама према страној држави, јер нису знали на време хоће ли им бити продужени уговори или неће.

– Одлазак у иностранству на једну или највише четири године наставници треба да схвате као награду и вид стручног усавршавања. Очекујемо да, осим квалитетног рада са нашом децом у дијаспори, када се врате, донесу искуства других образовних система и унапреде свој рад овде – објашњава Милка Андрић. – Свим наставницима који су за стално чува се радно место у школама у Србији, у којима су запослени. Када им истекне мандат у иностранству, враћају се у школу у свом граду.

Плате наставника финансира држава Србија, а анкета која је рађена у дијаспори показала је да нису сви родитељи баш заинтересовани да финансијски помогне ову наставу. Ако би и учествовали са десетак евра месечно, то би било коришћено за набавку опреме за наставу, док плате финансира држава Србија. За учење српског језика и предмета „Моја отаџбина Србија“ и „Основи културе српског народа“ ученици на располагању имају електронске уџбенике.

У многим крајевима света постоји интересовање за наставу на српском, а први град на листи који ће бити разматран је Њу Џерси, за који је стигао захтев и конзулата и родитеља.

Аутор: И. Мићевић
Извор: Новости

Напиши коментар