Брига их за санкције, са Русима граде Северни ток

gasovod2
Аустријска енергетска компанија ОМВ и немачки Винтершал учествују у развоју сибирског налазишта гаса Ачимов и придружиће се проширење гасовода Северни ток.

Учешће ових комапнија у пројектма произилази из споразума који су те две компаније потписале за време Источног економског форума у Владивостоку, преноси руска агенција ТАС.

Руска агенција ТАС пише да је споразум потписан упркос западним санкцијама уведеним Русији због њених активности на истоку Украјине.

Аустријски ОМВ и немачки Винтершал, ћерка-фирма немачког БАСФ-а, добиће сваки по 10 одсто удела у пројекту Северни ток два, преноси агенција. Северни ток преноси гас из Русије испод Балтичког мора за Европу.

У оквиру споразума о размени удела, аустријски ОМВ добиће 24,98 одсто удела у пројекту развоја блокова ИВ и В у налазишту Ачимов, на нафтном пољу Уренгој на северу Сибира. Руски Гаспром је навео да још нису одлучили шта ће они добити у размени.

На економском форуму у Владивостоку Гаспром је најавио да ће обновити споразум о размени удела са БАСФ-ом из 2013. године. Према том споразуму Гаспром ће добити до 100 одсто удела у заједничким компанијама за трговину и складиштење гаса у Европи WИНГАС, WИЕХ и WИЕЕ и педесет одсто удела у компанији WИНЗ која истражује и експлоатише енергенте у Северном мору.

Винтершал и ОМВ ће добити по 25,01 одсто у пројекту Уренгој, а планира се да се споразум закључи до краја 2015.

Извор: Бета, Б92

Напиши коментар