Порошенку се сарадња са ултра-десничарима обија о главу

Припадници Десног сектора
Припадници Десног сектора

Крвави развод садашње владајуће гарнитуре Украјине и ултра-десничарских партија, уз чију свесрдну помоћ је и свргнут претходни председник Виктор Јанукович, добио је свој трагичан епилог пре два дана. Тај понедељак обиловао је већ познатим сценама са Мајдана, а и овога пута убијени су полицајци, припадници Националне гарде.

Све је почело усвајањем измене Устава, која омогућава већу децентрализацију. Десничари из партија Свобода и Десни сектор, задојени фашистичком идеологијом, овај потез схватили су као издају и ударили на своје дојучерашње савезнике који данас седе у удобним кожним фотељама скупштине и владе Украјине.

Десничари сматрају да децентрализација значи поклањање истока земље проруским побуњеницима, а да је председник Петро Порошенко издао све оне принципе за које се са огромним жаром залагао током рушења свог претходника.

Савез десничара и данашње политичке елите Украјине сеже још од времена када је земљу водио Виктор Јанукович. Као и за сваки „прљави посао“, а рушење легитимно изабраног председника то свакако јесте, користе се не баш репрезентативна оруђа.

Управо то су партија Свобода, коју многи повезују са нацизмом, и Десни сектор, који се представља као „националисти која бране белу хришћанску Европу“.

ukrajina-nacisti-mars-
Институт за истраживање савременог антисемитизма и расизма „Стивен Рот“ са Универзитета Тел Авива је у извештају из 1999. написао следеће о партији Свобода: „Социјал-национална партија Украјине је екстремистичка, десничарска, националистичка организација која се идентификује са идеологијом немачког национал-социјализма.“

Управо су они ти који су предводили масу разјарених Украјинаца који су палили Кијев и трг Мајдан, нападали полицију и провалили у резиденцију тадашњег председника.

Оно што је најфасцинантније је да су припадници ултра-националиста били боље опремљени и обучени од припадника украјинске војске, које су без проблема савладали током мајданског преврата.

И попут худинијевског трика, након промене режима, ултра-националисти постадоше „стуб одбране Украјине“, а они који су се клели у Бандеру преобратише се у „борце за демократску Украјину“.

Али, као у чувеној Езоповој басни о вуку у јагњећој кожи, није требало много времена да поново покажу своје право лице.

Десничари су са демонстрацијом силе почели у јулу, када је око 3.000 припадника Свободе, Десног сектора, Аидара и осталих изашло на улице Кијева и узвикивало паролу: „Једна нација, једна раса – то је Украјина“. Права толерантна дружина. Предводник је био командант Азова Андреј Билецки, који је рекао да је циљ његове организације да „предводи белу расу у одлучујућој бици за опстанак“. Можда није чуо да су Руси такође белци. Да ствар по „проевропску“ Украјину буде још гора, десничарска дружина не воли ни ЕУ, коју отворено назива „дегенеративном“.

Ukrajinski-nacisti

А кад се само присетимо краја 2013. године када су се тако жарко борили за демократију у Украјини, а нереде изазвали због тога што Јанукович није желео у ту исту „дегенеративну ЕУ“.

Билецки је толико задојен национализмом да су се од њега оградили и Американци, који су му забранили да присуствује обуци коју су генерали САД држали украјинским војницима.

Куну се у Бандеру

Ултра-десничари у својим походима неретко узвикују име Степана Бандере. Бандера је био украјински екстремни националиста, терориста, квислинг и Хитлеров савезник.
Становништво западне Украјине сматра ге херојем који се борио за украјинску независност док је за становнике источне Украјине, Русије, Пољске, западне Европе и јеврејске организације он је био ратни злочинац који је организовао етничко чишћење и масовна убиства Пољака и Јевреја. Убијен је у атентату КГБ-а у Минхену.

Као и после сваког „прљавог посла“, оруђе коришћено за његово завршавање гура се под тепих. Тако је и Порошенко увидео да су десничари попут букагије коју не жели да вуче са собом док преговара о европској будућности своје земље са Ангелом Меркел, Оландом и осталим шефовима земаља Европске уније, те је решио да се ослободи.

ukrajinski nacisti

Али авај, не скидају се такви окови с лакоћом. Цена је три изгубљена живота младих гардиста, више од 100 повређених полицајаца и цивила и нова нестабилност у држави. А камата ће тек стићи на наплату.

Предлог Магацин-а:

Буквар младог Бандериног следбеника
УСА тудеј: Сваки десети војник у украјнској јединици Азов је нациста
Ово су Порошенкове паравојне јединице фашиста које врше злочине у Новорусији

Аутор: В. Филиповић
Извор: Блиц

Магацин: Шта се десило па да Блиц објави овакав текст? У Сваком случају позитивно је видети да се понеко дрзне да објави чињенично стање без глобалистичког „фризирања“. Напомињемо да се редакција Магацина ограђује од ауторових трпања у исти кош украјинских нацистичких групација и паравојних формација са идејом деснице, и национализмом. Ствари треба назвати правим именом, а чињеница да поменуте организација делују као расистичке и нацистичке групације о чему смо већ неколико пута писали.

Напиши коментар