Председник Српске академије наука и уметности: Европа тоне у расизам и нацизам

Владимир Костић: Праве разлику између хомосапиенса северног и јужног. Фото: Танјуг
Владимир Костић: Праве разлику између хомосапиенса северног и јужног. Фото: Танјуг

Говорећи о Балкану и покушају да неко од њега направи периферију уместо центра културе, о мигрантима и бодљикавим оградама које деле народе, председник Српске академије наука и уметности Владимир Костић, у интервјуу скопској телевизији Телма, рекао је да Европа тоне у расизам и нацизам.

– У овом тренутку, Европска унија и Европа праве асоцијације које сваком нормалном човеку дижу косу на глави. Неко ко на границама диже бодљикаве жице да би спречио туђи очај и јад, који је између осталог креирала та иста Европска унија, као да нема свест да те жице код нас буде сећања на једно друго време. Мислим да Европа полако тоне у један нехотични расизам и нехотични нацизам – рекао је српски академик.

Разговарајући често са тим људима, истиче он, чини ми се да се полако код њих ствара утисак да биолошки постоји диверзификација хомосапијенса на супериорнијег, који се налази негде на северу, и овог нашег, јужног хомосапијенса. Бедастоћа, глупост, идиотизам.

– Ми се томе морамо одупрети, пре свега поштујући једни друге. Нема победа, и нема пораза. Постоји неко самопоштовање и жеља да се живи на достојанствен начин. Нас убеђују да је живот негде другде, а ја вам гарантујем, био сам ове године на Лаго ди Гарда и на другим језерима, нема лепшег од овог на чијој обали ми сада седимо (Охридско језеро), нити тог историјског контекста. Имају и они своје тврђаве, али не толико лепе, старе, искрвављене, са толико симбола које ми, овде, на овој обали несвесно упијамо – рекао је академик Владимир Костић.

Извор: Вести

Напиши коментар