Седам деценија од затварања логора смрти у НДХ: Усташе убиле 19.432 деце

Хрватска: Деца у логору Јастрбарско, убијени јер су Срби
Хрватска: Деца у логору Јастрбарско, убијени јер су Срби

Ове године навршило се седам деценија од затварања последњих концентрационих логора у Независној Држави Хрватској, која је једина у свету имала и логоре за децу.
Аутор емисије „Квадратура круга“ Бранко Станковић кроз три емисије „Дубина злочина“ (прва је емитована прексиноћ, а наредне две ће се емитовати 7. и 14. новембра у 18.30) открива на које су све начине страдала деца са Козаре и Поткозарја у усташким логорима.

У дечјим логорима у Сиску, Јасеновцу, Јастребарском, Старој Градишки и Метајни на Пагу страдало је 23.500 српске деце, чија је имена, презимена, место рођења и порекло пописао Драгоје Лукић, и сам дете логораш. Лукић је 40 година истраживао усташке злочине над српском децом, а тај његов списак убијене и уморене деце у логорима у НДХ данас се чува у Музеју жртава геноцида у Београду.

За шест месеци, колико је трајало истраживање, Станковић је пронашао мноштво фотографија, докумената, чак и снимака из филмске архиве НДХ, који сведоче о злочинима над српском, јеврејском и ромском децом које су спроводиле усташе за време Другог светског рата. Током снимања, Станковић је, између осталог, посетио и Доњу Градину, највеће српско стратиште и највеће дечје гробље на свету. Доња Градина је била ликвидациони центар логора Јасеновац, Уштица и Млака, у којима је страдало 19.432 деце, од којих је 12.113 српске националности.

Анте Думбовић, активиста Црвеног крижа НДХ, током 1942. године у дечјем логору у Сиску начинио је 800 фотографија уморене српске деце, које сведоче о паклу кроз који су прошли српски малишани заточени у том логору. Аутор овог серијала успео је да пронађе и преживелу децу из сваког од тих логора у НДХ, која су данас старци, али су њихова сећања на страдања у тим логорима још свежа и болна.

Број страдале српске деце у усташким логорима током Другог светског рата би сигурно био већи да није било Диане Будисављевић, Аустријанке удате за Србина, која је успела да спасе 12.000 деце из дечјих логора у Сиску, Јастребарском, Јасеновцу и Старој Градишки. Дианиној акцији спасавања српске деце Станковић посвећује последњу емисију у серијалу „Дубина злочина“, у којој открива шта се након Другог светског рата догодило са већином те деце коју је спасла Диана.

Предлог Магацин-а:

Сведочанство усташе: Ногом сам згњечио главу детету!
Због „братства и јединства“ ћутали о Јасеновцу
Подсетник: Сачувај нас Боже куге, глади и Хрвата…

Извор: Ало, Васељенска

Напиши коментар