Лију Минру: Пут свиле преко Србије

Пут свиле
Пут свиле

Кина и Русија планирају заједничку сарадњу на Балкану. Кина је идентификовала пет приоритетних области у сарадњи са земљама дуж „појаса и пута“.

Пре више од два миленијума, копнени и поморски пут свиле повезао је древну Кину са другим народима у свету. Од тих давних времена обе ове кључне трговинске руте одиграле су важну улогу у економским и културним разменама између источне и западне Евроазије. Данас, као друга економска сила света, Кина оживљава сан и дух древног пута свиле, истражујући нове приступе у међународној и регионалној економској сарадњи у Евроазији.

У 2013. години кинески председник Си Ђинпинг предложио је нови економски појас пута свиле и иницијативу поморског пута свиле за 21. век, познату као „појас и пут“.

Иницијатива изражава жељу Кине да дели интересе економског развоја са другим евроазијским земљама. У марту 2015. године, кинеска влада објавила је акциони план, који је дао облик овој иницијативи на националном нивоу. У циљу подстицања инвестиција у земљама дуж „појаса и пута“, Кина је обећала 40 милијарди долара за успостављање фонда пута свиле и издвајања од 50 милијарди долара за Азијску инфраструктурну инвестициону банку (АИИБ), као највећи деоничар банке међу више од 50 земаља оснивача. У прва три квартала 2015, кинеске компаније директно су инвестирале 12 милијарди долара у економије 48 земаља дуж „појаса и пута“, са годишњим растом од 66,2 одсто.

Западни Балкан је један од кључних региона дуж „појаса и пута“. У оквиру сарадње Кине и 16 земаља централне и источне Европе, која је покренута 2012. на предлог Пекинга, Источни Змај учествовао је са неколико инфраструктурних и енергетских пројеката у Србији, Македонији и Црној Гори. Међу њима су пруга Београд-Будимпешта и њена проширена и унапређена верзија, као и копнено-морска експресна линија Кина-Европа, која ће бити модел транснационалног инфраструктурног пројекта у овој области.

Кина је идентификовала пет приоритетних области у сарадњи са земљама дуж „појаса и пута“. Унапређење координације неопходан је предуслов за реализацију иницијативе. Кина покушава да усклади своју иницијативу са националним стратегијама развоја тих земаља, како би се идентификовали заједнички економски интереси. Истовремено, иницијатива се усклађује са развојном инфраструктурном стратегијом ЕУ, преко предлога индустријске сарадње са Бриселом у региону централне и источне Европе. Такође, усклађује се „појас и пут“ са Евроазијском економском унијом, како би се отклониле све евентуалне сумње које Русија може имати око кинеске иницијативе, и најављује се будућа сарадња са Москвом на Балкану.

Повезивање, несметана трговина и финансијска интеграција три су главна подручја сарадње. Лидери из земаља ЦИЕ, укључујући и српског премијера Александра Вучића, стигли су 24. новембра у Суџоу, на самит лидера „16+1“ земаља, и тада је представљен средњорочни план сарадње. Како предвиђају два документа, Србија ће играти водећу улогу у успостављању асоцијације за транспортну и инфраструктурну сарадњу, као и протокола о карантину животињских производа који се извозе у Кину, и ти договори требало би да буду потписани следеће године. Истовремено, лидери из Кине и ЦИЕ договорили су се да успоставе инвестициони фонд од три милијарде долара.

Културне везе и размена искуства и знања помоћи ће да се добије широка подршка јавности за продубљивање сарадње. Кинези желе да слушају и да покушају да разумеју различита мишљења и ставове из других земаља, а ЦИЕ ће имати прилику да разуме кинеску традиционалну политичку филозофију поштовања, инклузивности и обостране користи.

„Појас и пут“ је велика иницијатива која укључује више од 60 одсто светског становништва из 60 земаља. Кина покушава да увери потенцијалне партнерске земље, позивајући их да учествују у иницијативи која може бити од користи за све. У међувремену, Кина такође улаже напоре да подстакне кинеске компаније да део профита уложе у развој локалних самоуправа земаља партнера.

Све у свему, „појас и пут“ иницијатива најављује могућности не само за Кину већ и за земље ЦИЕ. Самит „16+1“ послао је јасан сигнал у том правцу.

Предлог Магацин-а:

Др Милош Здравковић: Нови Пут Свиле

Аутор: Лију Минру, Централни биро за сакупљање и превођење КП Кине
Извор: Новости

Напиши коментар