Национални ресурси на добошу: Оглашена продаја ПКБ-а!

Фото: srbin.info
Фото: srbin.info

Агенција за приватизацију огласила продају имовине Пољопривредне корпорације Београд ПКБ по почетној цени од око 150 милиона евра.

Продаја ће бити обављена методом прикупљања понуда са јавним надметањем, а отварање понуда је 2. марта 2016. године.

Рок за подношење пријава за учешће у поступку надметања за имовину ПКБ-а је 29. фебруар 2016. године, а заинтересовани купци дужни су да уплате депозит у вредности 34,5 милиона евра.

Право учешћа у поступку имају домаћа правна лица која су регистрована за обављање пољопривредне производње, узгој музних крава, а чији је приход од пољопривредне делатности најмање 50 милиона евра у последњој пословној години.

На продају је понуђен део сталне имовине и променљива имовина ПКБ-а.

Од сталне имовине, између осталог, продаје се 17.677 хектара земљишта у општинама Палилула, Сурчин и Зрењанин, грађевински објекти који се користе у пословне сврхе, удели ПКБ-а у појединим предузећима – ЕКО-ЛАБ, ПКБ Агроекономик – Институт за научноистраживачки рад и трансфер технологије у пољопривреди, Пољопривредна авијација ПКБ, Ветеринарска станица ПКБ.

Процењена вредност променљиве имовине ПКБ-а на крају 2014. године износила је 39,6 милиона евра, а сталне имовине 303,9 милиона евра.

Променљива имовина обухвата целокупно стадо, залихе, засађене усеве на земљишту и њена тржишна вредност биће утврђена у року од 30 дана од проглашења купца.

ПКБ тренутно обрађује око 21.000 хектара земље и половина тих површина углавном служи за производњу сточне хране, док се на осталим површинама производе ратарске културе које су најисплативије, попут семена.

ПКБ у свом власништву има 1.400 хектара грађевинског и 5.200 хектара пољопривредног земљишта. У ПКБ-у и зависним предузећима има око 2.000 запослених.

На позив Агенције за приватизацију за достављање писама о заинтересованости за 502 фирме на списку за приватизацију, средином 2014. године, за ПКБ је стигло најавише писама, од 11 домаћих и страних компанија.

Извор: РТС

Напиши коментар