Света вода: У чему је њена сила?

Фото: istokpravoslavni.org
Фото: istokpravoslavni.org

На Крстовдан и на сам празник Богојављања у Цркви се врши Велико освећење воде. Поред тога, молебни с освећењем воде се служе током целе године. Како се користи света вода? Где је граница између поштовања светиње и обичне магије?

Зашто вода?

На грчком „света вода“ се зове „агијазма“ (Αγίασμα) – „светиња“. Светињом се зове оно што је испуњено благодати Божијом. То могу бити мошти светаца, иконе, миро, нафора. Али ипак, првенствено, под „светињом“ „агијазмом“, подразумева се вода, над којом је извршен чин водоосвећења.

По својим физичким квалитетима и укусу, света вода се ничим не разликује од обичне. Истина, она остаје свежа много дуже од обичне воде, али ствар уопште није у томе. Знам случај, када се и света вода покварила, и то ме нимало није подстакло да сумњам у то да је заиста била освећена.

Шта се дешава када обична вода постаје света? Одговорити на ово питање није тешко, уколико се обрати пажња на речи молитви које свештеник чита при њеном освећењу. Ево првих од њих: „За освећење ове воде силом, и дејством, и силаском Светога Духа, помолимо се“. Силазак Светога Духа… Када се тај силазак догодио први пут, када је Свети Дух сишао на дванаест ученика Господа, они су постали други људи, јаки, неустрашиви, с пламеном вером и жељом да проповедају целом свету. „Светим духом свака душа живи…“ – пева се у једном од често понављаних песама Свеноћног бденија. Свети Дух се спушта на обичну воду и чини је необичном, чини је светињом, која са своје стране преноси благодат свему чега се дотиче. У почетку освештавамо обичну воду, читајући над њом молитве, урањајући крст у њу. А потом, већ та сама вода преноси благодат свему што прскамо њом.

Зашто светињом постаје, пре свега, вода? Зар је само она способна да прими у себе Силу Божију? Наравно да не, не само она. На празничној Вечерњој ми освештавамо пет хлебова, пшеницу, вино и јелеј (уље). Постоји још и неупоредиво више освећење: када на литургији хлеб и вино постају Тело и Крв Христа. Али од свих земаљских елемената, вода има посебан значај. Појам „вода“ и „живот“ су неодвојиви један од другог. То је јасно свакоме. Поред тога, опште је познато да се и ми сами састојимо скоро 80% од воде.

За оне, који верују

Главна намена воде је да гаси телесну жеђ. А шта је са духовном жеђи? Обичном водом њу нећемо угасити. Она се гаси Духом Светим, и када пијемо свету воду, то је, такође, један од начина стицања Светог Духа. Јер није случајно Сам Господ више пута упоређивао Своју благодат с водом. Сетимо се приче о Самарјанки, из 4. главе Јеванђеља од Јована. Или такве речи господа, које се читају на празничној литургији на Свету Тројицу, у тај дан, када се сећамо силаска Светог Духа на апостоле: „…Ко је жедан нека дође к мени и пије. Који ме верује, као што писмо рече, из његова тела потећи ће реке живе воде. А ово рече за Духа ког после примише они који верују у име Његово…“ (Јов. 7: 37-39). Ове речи о води говоре сликовито, али за православне хришћане освештана вода је драгоцена због тога што је испуњена силом Духа Светог. И обратите пажњу на следеће речи наведеног цитата: “…Који ме верује…“, „…који верују у име Његово…“. Можемо ли прскати светом водом неверујуће или представнике других религија? Намеће се питање: „А зашто?“ Ја, чак и при великом напору, не могу наћи макар иоле разуман одговор.

Вера у Исуса Христа, вера у Јеванђеље, чини нас способним да примимо благодат, коју доноси света вода. Прскати њом или појити оне који не верују је бесмислено, и чак увредљиво, како за светињу, тако и за човека. Сам Господ никада не нарушава слободу човека, па зар можемо онда ми то себи да дозволимо?!

Читајући молитву освећења над посудом с водом, свештеник моли Господа: „…учини, да она силом, дејством и благодаћу Пресветог Духа, буде свим рабам твојим који је с вером пију, узимају и прскају се њом, на опроштење грехова, ослобађање од страсти, избављење од сваког зла, умножавање врлина, исцељење од болести; на освећење и благослов дома и сваког места – на одагнање свих штетних и погубних испарења, и на стицање благодати твоје.“ Шта додати томе? Шта може бити благотворније од горе наведених блага, која се надају да приме они који је „пију, узимају и прскају се“? Намерно сам издвојио речи „с вером“. По вери нашој ће нам и бити дато.

Предлог Магацин-а:

Чудесна сила Часног крста и молитве – научна истраживања

Аутор: протојереј Игор Гагарин
Извор: Манастир Лепавина

Напиши коментар