Српски „Соколови“ – најмоћнији стуб наше одбране! (ВИДЕО)

Припадник специјалне бригаде ВС током вежбе Срем 2014. Фото: Салингер Игор/vs.rs
Припадник специјалне бригаде ВС током вежбе Срем 2014. Фото: Салингер Игор/vs.rs

За знак сокола на рамену је потребно много проливеног зноја и, оно најважније, јуначко срце.

SpecbrПротивтерористички батаљон “Соколови” представља сам врх српске војске, а препознатљива црна униформа је ствар престижа, али и велике одговорности. Јер, када је најтеже, потез је на њима. Ипак, да би неко постао “соко”, потребно је да испуни бројне и за већину људи непремостиве услове.

– Попуна ове специјалне јединице врши се на неколико начина: из постојећих редова војске, али и такозваним пријемом из грађанства. Свако ко је одслужио војни рок може да се пријави на конкурс који се објављује у часопису “Одбрана” и покуша да постане “соко” – каже потпуковник Дејан Николић.

Велике провере пре кандидовања

Након што се прегледају све пријаве, одабрани морају да пређу неколико крупних корака само да би постали кандидати за место у елитном противтерористичком батаљону.

– Следе разговори са психологом и војним командантима, безбедносна и физичка провера, као и комплетан лекарски преглед. Након те селекције, они који преостану шаљу се на основни курс од девет недеља – додаје потпуковник Николић.

Девет паклених недеља

Основну обуку не завршавају сви. Штавише, већина одустане. Један од чланова специјалне јединице причао је о “паклених девет недеља”.

– Када сам дошао, нисам имао појма шта ме чека, али убрзо сам сазнао. Девет недеља пакла, а сваки следећи круг је све тежи – каже водник који ће ускоро бити унапређен.

Како дани пролазе, обука постаје све суровија.

– Психички напор је можда и тежи од физичког. Кључ су дисциплина и заједништво. Не постоји појединац, већ само тим. Појединац не може ништа, а тим може све. Ми смо као карике. Не дозвољава се да иједна пукне – јасан је будући официр.

Ко није довољно добар, врло лако може да одустане у сваком моменту. Добије обичан бели папир, напише добровољну изјаву и у следећем моменту је већ на капији.

Припадници специјалне бригаде ВС током вежбе Срем 2014. Фото: vs.rs
Припадници специјалне бригаде ВС током вежбе Срем 2014. Фото: vs.rs

Ко преживи девет недеља, а таквих је врло мало, враћа се свом старом животу. И чека позив да постане “соко”, уколико се отвори формацијско место. Када позив стигне, следи обука од шест месеци. Али то није она основна обука, већ много сложенија и тежа, са елементима противтерористичке тактике. Врхунац обуке су тактичке вежбе са бојним гађањем у урбаној или руралној средини. Ове особине су, према речима “соколова”, веома важне приликом реализације високоризичних задатака јер у моменту појављивања претње треба лоцирати циљ, поштовати све радње и процедуре и елиминисати тренутну претњу уз поштовање свих мера безбедности. Ко све то прође, може добити част да га назову “соколом”.

Командант на мети

Оно у чему су “соколови” такође посебни, јесу чувене “вежбе поверења”.

– Вежба поверења представља највиши облик увежбавања. Уместо мете таоца користимо живу мету. Неретко је то командант батаљона. На 10 цениметара од тела постављене су мете које представљају отмичаре, а које морају бити елиминисане. У гађању се користи права муниција, те особа која је у улози таоца на вежби практично ставља свој живот у руке “соколова” – каже потпуковник Николић за Блиц.

Критеријуми и за жене исти

У ПТ батаљону има места и за женске чланове, за које су критеријуми пријављивања потпуно исти као и за мушкарце. Тренутно батаљон својим присуством оплемењују две жене, лекарка и стручњак за телекомуникације.

Припадници специјалне бригаде ВС током вежбе Срем 2014. Фото: vs.rs
Припадници специјалне бригаде ВС током вежбе Срем 2014. Фото: vs.rs

Врхунско оружје

Што се тиче оружја које припадници противтерористичког батаљона користе, оно се разликује од оног које се већином користи у војсци.

– Опрема спада у сам врх. Такво оружје користе најелитније специјалне јединице на свету, те по томе не заостајемо. Највише се користе аутомат и пиштољ, као примарно оружје у решавању талачких ситуација и противтерористичких акција – каже потпуковник Николић.

Извор: srbijadanas.com
Припрема и обрада: Магацин

Напиши коментар