Дечак избачен из школе због неадекватне ДНК!

dnkСамо неколико недеља пошто је уписао шести разред, Колман Чадам морао је да напусти школу због свог ДНК.

Испоставило се да дечак има генетске маркере за цистичну фиброзу. Оболели од те болести не смеју бити једни близу других јер су осетљиви на заразне инфекције, а пошто у Чадамовој школи већ има двоје деце са том болешћу, одлучено је да дечак буде избачен, иако се касније испоставило да је потпуно здрав.

Његови родитељи тужили су школу због “генетске дискриминације”, а по свему судећи, ма колико то звучало чудно, ускоро ће тужбе по истој основи постати много чешће.

Захваљујући ДНК тестовима који су јефтини и приступачни, постоји основана сумња да би на основу резултата испитивања у будућности могло бити дискриминације.

Колманов случај је “пробни”, каже његов адвокат Стивен Јафе.

Када је он рођен, 2000. године, ДНК анализе код новорођенчади биле су ретке. Ипак, због урођеног срчаног проблема морао је да уради додатне тестове, који су указали на могућност развоја цистичне фиброзе.

Та информација је некако дошла до наставника, који су то пренели родитељима друго двоје деце са цистичном фиброзом у истој школи и то током родитељског састанка. Они су наводно захтевали да Чадамсови испишу дете из школе, али су након неколико недеља, ипак прихватили дечака назад.

Исход у овом случају могао би да реши питање тога ко може имати приступ инфомацијама о генетици неке особе и за шта их може користити.

За 15 година од како је Колман тестиран, тестови су појефтинили и постали још популарнији.

“Постоји могућност да ће се информације о нечијој генетици злоупотребљавати, што би могло да одбије родитеље од тога да уопште траже генетска тестирања, чак и кад су неопходна”, сматра Мајкл Луис, педијатар, адвокат и стручњак Института за биоетику Џонс Хопкинс Берман.

По свему судећи, будућност генетске дискриминације, већ је стигла.

Извор: Б92

Напиши коментар