Загреб: Министар величао усташке „хероје“

У загребачким Новостима, које издаје Српско народно веће, објављена је фотографија контроверзног хрватског министра културе Златка Хасанбеговића у усташкој униформи
У загребачким Новостима, које издаје Српско народно веће, објављена је фотографија контроверзног хрватског министра културе Златка Хасанбеговића у усташкој униформи
У загребачким Новостима, које издаје Српско народно веће, објављена је фотографија контроверзног хрватског министра културе Златка Хасанбеговића у усташкој униформи

Након што су загребачке „Новости“, које издаје Српско народно веће, објавиле фотографију на којој је садашњи министар културе Златко Хасанбеговић са усташком капом, реакције хрватске јавности су згражање и захтев за хитну смену. Фотографија је снимљена деведесетих година прошлог века, а министар тврди да је реч о капи коју су носили припадници ХОС-а, јединице која је имала назив усташког кољача Рафаела Бобана.

„Фотографија министра културе Златка Хасанбеговића с усташком капом апсолутно је аутентична. Настала је на сплитској риви 1996. и објављена је у часопису НДХ, а тај часопис гласило је Хрватског ослободилачког покрета“, тврди Ивица Ђикић, главни уредник Новости.

Такву срамоту Хрватска до сада није доживела, а готово је невероватно да је истог дана када је избила ова страшна афера премијер хвалио Хасанбеговића и тврдио да је уверени антифашиста!

Објављено је да је министар у младости био сарадник часописа Независна Држава Хрватска и објављивао текстове у којима је величао усташтво и фашизам, посебно „усташке хероје“. Месечник НДХ уређивао је Срећко Пшеничник, који је био муж ћерке Анте Павелића, а часопис је величао НДХ и жалио за данима усташког режима.

„Управо због тих истинских хероја, мученика и шехида, који своје животе положише на олтар домовине од Блајбуршких пољана па до Фоче и Фазлагића куле, дужност је свих нас, њихових штоватеља и следбеника, аутентичних хрватски националиста и старчевићанаца понижених, преварених и поражених муслимана и католика, скинути кринке са лица данашњих славосрбских опсенара, лицемера и моралних наказа и показати пут ка излазу, из овог мрачног тунела, према помирби, слози и верској толеранцији, а истински слободној и уједињеној Домовини од Муре , Драве и Дрине, па до Јадранског мора“, писао је садашњи министар културе Хасанбеговић у часопису НДХ.

Име Златка Хасанбеговића наведено је и у импресуму часописа НДХ, којег су се одрицали и хрватски националисти из иностранства, сматрајући да је прерадикалан и да велича Павелићеву државу и злочине.

И док у Хрватској НДХ носталгичари све више дижу главу, покушавају да пишу нову историју, величају фашизам и нацизам, а оспоравају антифашизам, хрватска јавност са запрепашћењем дочекује вести да у хрватској влади седи министар са таквом прошлошћу. За Хасанбеговића је реч о „подвали и провокацији“ и не пада му напамет да поднесе оставку, док то траже многи грађани који су засули друштвене мреже са реакцијама. „Ово је невероватно, срамим се такве Хрватске“, пише на друштвеним мрежама, а СДП тражи да се министар Хасанбеговић одмах јасно изјасни. Главни секретар ХДЗ-а Милијан Бркић само је запитао „што су Новости, чији је то лист, ја сам видео разне типове са кокардама“.

Хрватску потреса афера која ће се веома брзо проширити и ван граница, јер је незамисливо да би демократска Европа могла да прихвати министра једне владе који велича фашизам и убице из усташке власти.

Мора бити смењен

Мора да буде смењен, таква особа не може да буде члан владе земље која је у ЕУ. Ово је карикатура од владе, оценила је бивша премијерка Јадранка Косор, а Златко Комадина, потпредседник СДП-а тражи хитну смену Хасанбеговића „да би се заштитио углед Хрватске у свету и умањила огромна шета коју је урадио ХДЗ“.

– Облаче ли се тако у израелској Теви, где је радио премијер Орешковић. Ако га не смени онда подржава усташтво и то ће бити идеологија ове владе – каже Ненад Стазић из СДП-а.

Аутор: Ј. Керблер
Извор: Новости

Напиши коментар