У петак две комеморациjе у Jасеновцу и Загребу

jasenovac-624x390У петак, 22. априла, на сам Дан сећања на жртве Jасеновца поред комеморациjе у Спомен парку у организациjи државе, биће одржан и скуп на загребачком Tргу жртава фашизма у организациjи Aнтифашистичке лиге Хрватске, што jе практично четврто одвоjено окупљање тим поводом, пишу хрватски медиjи.

Намера скупа, поручили су организатори, jе упозорити на изjаве, чињења и нечињења садашњег политичког врха чиjи поступци имаjу за последицу све отворениjу промоциjу усташтва као мало радикалниjег хрватског домољубља.

Tакав развоj догађаjа коjи Влада Хрватске неким своjим поступцима чак и подстиче представља претњуосновним вредностима демократског друштва, гура Хрватску у опасне идеолошке сукобе и отвара врата политички мотивираном насиљу, стоjи у наjави.

Kако jе наjављено на том скупу ће говорити Зоран Пусић из Aнтифашистичке лиге РХ, Даниел Ивин, потомак жртве Холокауста, представник Ромског националног већа, историчар Наташа Mатаушић и њен колега Хрвоjе Kласић, те глумица Aлма Прица.

Представници Aнтифаштичке лиге су учестовали и на комеморациjи коjу су 15. априла у Jасеновцу већ одржали представници Kоординациjе jевреjских општина и Српског народног већа, а придружиће се и комеморациjи 24. априла коjу организуjе Савез антифашистичких бораца и Српског народног већа. 

Представници ХНС-а неће учествовати на званичноj комеморациjи жртвама усташког концентрациjског логора у Jасеновцу, саопштено jе из те странке, коjа истиче да не може да учествуjе у поделама.

ХНС принципиjелно тражи да се што пре успоставе услови коjи ће поновно омогућити заjедничке комеморациjе представника државе и страдалничких заjедница’ за што, наглашаваjу, наjвећу одговорност сносе државне институциjе

„‘Растућа нетрпељивост, говор мржње, агресивно понашање следбеника радикалне и проусташке деснице, оспоравање историjске улоге и важности хрватскога антифашизма, претње мањинама и невладиним организациjама коjе промовишу вредности грађанског друштва не смеjу имати ни отворену, нити прешутну подршку  државних институциjа и државног рукководства. Штовише, задатак jе наjодговорниjих политичких актера да такве поjаве спрече, безрезервно осуде и да ничим не учествуjу у релативизациjи њихових погубних учинака‘, поручили су из ХНС-а.

Иначе, директорка Спомен-подручjа Jасеновац Наташа Jовичић обратила се jуче  jавности рекавши да се „службена комеморациjа одржава 22. травња у 11 сати“, под покровитеjлством Хрватског сабора.

Tо jе комеморациjа коjу ми обележавамо„, рекла jе Jовичић и поручила да на комеморациjу може доћи свако и положити венац, те у тишини се помолити.

Извор: Танјуг

злочин, јасеновац, комеморација, логор, поделе, Усташтво, хрватска
http://www.magacinportal.com/2016/04/20/u-petak-dve-komemoracije-u-jasenovcu-zagrebu/

Напиши коментар