„Амерички лобији не желе сарадњу ЕУ и Русије“

By Igor Kolgarev
By Igor Kolgarev

Америчке лоби групе раде све што је у њиховој моћи како би спречиле стварање стратешког партнерства између Европске уније и Русије.

То је за француски информативни портал Атлантико рекао експерт за геополитичка питања Жан Бернар Пенател, уз напомену да Вашингтон није успоставио било каква пријатељска осећања према Русији иако је Хладни рат завршен пре 25 година.

Према његовим речима, добри односи са Москвом нису у интересу појединих интересних група које настоје да спрече успостављање значајније сарадње и билатералног стратешког партнерства између Русије и Европске уније.

“Од свих интересних група које се баве тим питањем најмоћније и најопасније су оне које су повезане са војном индустријом, које је у свом последњем говору на месту председника САД поменуо генерал Двајт Ајзенхауер“, подсетио је Пенател.

Како је говорио Ајзенхауер 1961. године:

„Морамо да се чувамо од тога да војно-индустријски комплекс добије неоправдано велики утицај, било да до тога дође намерно или случајно. Могућност катастрофалног пораста погрешних облика моћи постоји и наставиће да постоји“.

Према његовим речима, лоби са Вол Стрита жели да уништи све комерцијалне баријере продором америчког капитала, као и пословних активности на највишем међународном нивоу.

“На крају, постоји израелско-амерички лоби који шири утицај Вашингтона на политичка дешавања на Блиском истоку и који води САД ка безусловној подршци свему што раде власти у Израелу“, истакао је Пенател.

Додао је и да је примарни циљ америчке спољне политике спречавање стварања Еуроазије, због чега користе земље са истока Европе како би се повећало неповерење у намере Русије.

“Жалосно је што лидери попут Ангеле Меркел и Франсое Оланда падају на захтеве Вашингтона. Сваки независни аналитичар може да погледа чињенице и да схвати да је америчка акција узрок државног удара у Украјини, који је потом изазвао атмосферу као у Хладном рату, што су Американци искористили како би распоредили своје тенковске бригаде на истоку Европе“, истакао је Пенател.

Конфронтација Вашингтона и Русије је синхронизована са захтевима лобија повезаног са производњом оружја, што води сталном повећавању буџета за одбрану САД.

Ипак, наводи, таква ситуација би могла да се промени пошто Кина постаје нова претња за економске и стратешке интересе Сједињених Америчких Држава, а Бела кућа је практично већ у стању узбуне јер Кина остварује стратешку кооперацију са Русијом.

Пенател је закључио речима да европске земље морају да спрече утицај војне индустрије на њихове структуре власти, као и да интересе сваке слободне државе треба да утврде они којима су грађани дали то право на изборима, а не интересне групе.

Извор: (Напомена Магацин-а: „веровали или не“) Б92

Напиши коментар