Белогардејци у Србији – Руски дани у Војводини, Сремски Карловци 26-30. 5.

srpskikodlogo1Патриотска организација „Српски код“ у сарадњи са Руским институтом за стратешка истраживања под руководством администрације председника Руске Федерације Владимира Путина и Фондом „Наслеђе“ из Москве реализоваће у Сремским Карловцима од 26. до 30. маја 2016. године пројекат под називом „Белогардејци у Србији – Руски дани у Војводини“. Сремски Карловци од 26. до 30. маја.

Пројекат је посвећен очувању успомене на руску емиграцију у Србији.
Пројекат подразумева обнову руског гробља у Кикинди и постављање споменика који је израђен у Русији, постављање спомен-плоче и крста игуманији Јекатарини (Јефимовској) у манастиру Хопово, као и одржавање конференције у Сремским Карловцима под називом „Руска бела емиграција у Србији и меморијал у Кикинди“.
У оквиру шире руске делегације, учесници овог догађаја ће бити генерал-потпуковник др Леонид Решетњиков, директор Руског института за стратешка истраживања,  митрополит Тјуменски и Тобољски преосвештени Дмитриј, депутати Државне Думе и потомци белогардејаца из Русије и света.
Реализација пројекта ће отпочети 28. маја освећењем споменика на обновљеном руском гробљу у Кикинди. Затим ће бити откривена спомен-плоча на згради гимназије „Душан Васиљев“ посвећена светом Јовану Шангајском, који је предавао у овој гимназији у периоду од 1925. до 1927. године.
Наредног дана, 29. маја, у храму Светог Николе у Сремским Карловцима јутарњу литургију ће служити Његово Преосвештенство Владика Сремски Василије и Митрополит Тобољски и Тјуменски преосвештени Дмитриј. Затим ће у 14 сати биће откривено спомен-обележје посвећено игуманији Јекатарини (Јефимовској) у манастиру Хопово.
Потом ће у Богословији у Сремским Карловцима у 16.15 почети конференција под називом „Руска бела емиграција у Србији и меморијал у Кикинди“.
http://www.magacinportal.com/2014/03/21/istorija-rusa-u-srbiji/
*(саопштење Патриотске организације „Српски код“)
Извор: Православанајапородица
Белогардејци, историја, руси, србија, Српски код
http://www.magacinportal.com/2016/05/25/belogardejci-u-srbiji-ruski-dani-u-vojvodini-sremski-karlovci-26-30-5/

Напиши коментар