Зеница: Хтели да убију затвореника јер је Србин

Казнено поправни завод Зеница. Фото: banjaluka.net
Казнено поправни завод Зеница. Фото: banjaluka.net

Затвореник Роберт Јусић тврди да је у Казнено-поправном заводу (КПЗ) Зеница изложен малтретирању само зато што је Србин, те да су покушали да га убију, па чак и обрежу.

Јусић, затвореник из Србије који служи казну од две године и месец дана због отмице и наношења тешких повреда, наводи да су његови проблеми почели од првог дана када је смештен у ову установу, преноси „ЕуроБлиц“.
„Првих дана су ме више пута претукли и рекетирали, тако да сам морао да им дајем новац. Тада су ме пребацили у четврти павиљон, али су и ту настављени проблеми. Малтретирали су ме само зато што сам Србин.
Осуђеник Самир Имамовић покушао је тада да ме убије, а управа затвора га је казнила са само 20 дана самице“, истакао је Јусић.
Он каже да му је, када се жалио стражарима, један од њих рекао да ће га, ако не буде давао новац, тући као Војислава Шешеља, те да му „ово није Србија“.
Јусић тврди да је Харис Чаушевић, који је осуђен на 35 година затвора због тероризма, покушао да га обреже.
Ово је други велики скандал који потреса КПЗ Зеница у последњих двадесетак дана.
На Васркрс су нападнути браћа Ненад и Предраг Бајић и Синиша Бабић јер су Срби.
Осуђеници тврде да ово није први пут да су мета напада Срби и да затворски чувари увек окрећу главу када се догоди напад на њих.
Они истичу да су већина старешина, који раде у КПЗ Зеница, били чувари у злогласном логору за Србе који се налазио у данашњем Петом павиљону зеничког затвора.
Породице српских осуђеника већ дуже упозоравају на лош статус Срба у највећем затвору у Федерацији БиХ.
Извор: СРНА, Мондо
антисрбизам, босна, затвор, зеница, насиље, претње, Срби, херцеговина
http://www.magacinportal.com/2016/05/18/zenica-hteli-da-ubiju-zatvorenika-jer-je-srbin/

Напиши коментар