Косово, под окриљем САД и УН, постало мека за исламску државу!

Илустрација: КМ Новине
Илустрација: КМ Новине

Њујорк Тајмс је направио осврт на Косово и Метохију и схватио да је оно после окупације постало мека за ширење екстремног ислама и терориста…

Омашка је да се то десило после али је текст ипак вредан пажње.

Више од 10 година, користећи мрежу добротворних организација преко радикалних имама, Саудијска Арабија и друге земље Арапског залива шире вехабизам на Косову кроз градњу нових џамија, утеривање страха и регрутовање младих за борбу у Сирији на страни џихадиста, пише „Њујорк тајмс“.
Џамије, које су на Косову саграђене од новца који је донирала Саудијска Арабија, окупљају људе који шире вехабизам – „конзервативну идеологију која доминира у Саудијској Арабији“, наводи се у тексту Карлоте Гал у њујоршком дневнику.
Од када је 1999. Београд после интервенције НАТО изгубио контролу на Косову, под присмотром америчких званичника, новац и утицај Саудијске Арабије је умногоме променио ову некад толерантну муслиманску заједницу(?), примећује се у тексту.
„Њујорк тајмс“ наводи да се Косово сада, као и остатак Европе, брани од претњи исламиста(?) и да је у протекле две године полиција идентификовала 314 грађана Косова – укључујући два бомбаша-самоубице, 44 жене и 28 деце која су нестала, а сумња се да су их џихадисти отели и прикључили њиховим групама.
Они су промовисали политички ислам. Потрошили су доста новца да би промовисали другачије програме претежно младим људима тако што су донели своју литературу – каже Фатос Маколи, директор Косовске антитерористичке службе (иначе, вероватно и сам припадник терористичке УЋК до њеног трансформисања).

 albanian-destruction-of-serbian-churches-in-kosovo

Нема доказа да је било која организација дала новац директно људима да иду у Сирију, каже Маколи и додаје да је проблем то што су подржани људи који промовишу насиље и џихад, а тврде да штите ислам.
После две године истраживања, полиција је оптужила 67 људи, ухапсила 14 имама и угасила 19 организација које раде против Устава подстичући мржњу и промовишући тероризам, наводи амерички лист, оцењујући да је то велики преокрет за Косово од 1,8 милиона људи које се не тако давно сматрало проамеричким муслиманским друштвом у свету.
Након рата, додаје се, Саудијци су донели милионе евра помоћи, али су на Косову видели и прилику да шире вехабизам.
Проток новца којим се финансирају вехабије на Косову често долази заобилазно, преко трећих земаља како би се прикрила његова намена и дестинација, наводи лист и додаје да су пре две године власти пресреле трансфер и замрзле 500.000 долара из Саудијске Арабије намењен једном тинејџеру на Косову.
„Зашто косовске сепаратистичке власти – и надзорне снаге САД и УН – нису раније деловале како би зауставиле ширење екстремизма, јесте питање о којем се жустро дебатује“, закључује њујоршки дневник.

Можда се дебатује код њих јер им је демократија ипак само оквир прецизно ограничен али нама је сасвим јасно. Наш народ то назива – топовским месом и псима рата а најезда муслиманских избеглица, по свему судћи углавном војно способних и припадника терористичких јединица, отклања сваку потребу за дебатом по том питању.
Извор: КМ Новине

вехабизам, исламизам, косово, метохија, њујорк тајмс, окупација, Саудисјка Арабија, србија
http://www.magacinportal.com/2016/05/23/kosovo-pod-okriljem-sad-un-postalo-meka-za-islamsku-drzavu/

Напиши коментар