На данашњи дан спаљене мошти Светог Саве

Спаљивање моштију Светог Саве
Спаљивање моштију Светог Саве

Српска православна црква (СПЦ) данас се молитвено сећа и обележава дан спаљивања моштију Светог Саве, оснивача српске цркве и државе.

Године 1594. на београдском брду Врачар, турски војсковођа Синан-паша сурово кажњава Србе, спаљивајући мошти Светог Саве. Те године банатски Срби подигли су устанак против турске власти, а лик српског великана Светог Саве ношен је на заставама.

Као казну за ову буну угашеној у крви, Синан-паша је наредио да мошти највећег српског светитеља буду донесене из манастира Милешеве, гдје су се налазиле више од 350 година, и да буду спаљене. Како бележе савременици, овај злочиначки чин је био пропраћен непогодом, градом и олујом, а пепео просветитеља српског био је разнесен на све стране.

Синан-паша је 1594. године долазио у Београд преко Смедерева, носећи са собом мошти Светог Саве, а намера му је била да запали велику ломачу на неком узвишењу поред Београда, како би људи са свих страна видели призор и застрашили се. Знао је да је култ Светог Саве код Срба веома јак и да ће их то погодити, али након спаљивања моштију култ Светог Саве је још више ојачао у српском народу.

Стари извори говоре о том догађају на различите начине, али све више је извјесно да спаљивање моштију није учињено на Врачару, гдје се данас налази величанствени храм посвећен светитељу, већ на Малом Врачару, како се некада звао дио Београда који данас покривају Ташмајдан и простор око којег се налази Главна пошта.

Пут којим је ишао Синан-паша пролазио је поред пропланка, који је тада био брдо Врачар. Тада није било никаквих грађевина у околини све до данашњег Трга Републике, и то је био највиши врх у ближој околини града, са којег се несметано простирао поглед на цео Београд. На том месту Синан-паша је запалио ломачу.

Синан-паша је исти човек који је спалио и мошти Светог Саве и манастир Светих Архангела, задужбину цара Душана, мислећи да ће физичким уништавањем највећих српских светиња умирити непокорне Србе. Био је родом из околине Призрена, постао је јањичар, а постоје основане претпоставке да је пореклом био – Србин.

Остао је сачуван део леве руке Светог Саве, који се чува у манастиру Милешева, а један прст са шаке Светог Саве и данас се чува у Трнову, у данашњој Бугарској, где се светац упокојио, у повратку са Синаја.

Предлог Магацин-а:

Свети Сава чудотворац за народ

Извор: Вести

православље, свети сава, Спаљивање моштију, србија
http://www.magacinportal.com/2016/05/10/na-danasnji-dan-spaljene-mosti-svetog-save/

Напиши коментар