Црна Гора: Седморица младића пред судом због цртања мурала са ликом патријарха Павла

Млади Мојковчани на зиду на коме је лик патријарха Павла

У Мојковцу почело суђење младићима због цртања мурала на бетонском зиду. Гуши се свака креативна идеја и мисао, каже адвокат Никола Балтић

У Подручном суду за прекршаје у Мојковцу јуче је почело суђење седморици младића из неформалне групе „Мојковачка омладина“. Они су дали изјаве у суду после пријаве полиције да су 15. септембра 2015. године на бетонском зиду исписали графите-мурале и натписе без ичијег одобрења, тако што су осликавали фарбом и четкама лик патријарха Павла уз натпис „Мојковац чува православље“.

Објаснили смо судији Светлани Аџић да нити смо прекршили закон, нити вређали било чија осећања. Ми смо поносни потомци предака који веру и част нису давали ни за шта – казао нам је јуче један од младих Мојковчана Александар Булатовић (24), који је дао исказ у суду. Са њим, и Светислав Радуловић (22) и његов брат Младен (26), Милош Филиповић (22), Бојана Медојевић (20), Игор Ракочевић (29) и Бошко Фуштић (26).
Суђење се наставља 21. јуна, уз „доказни материјал“, видео-снимке и изјаве полицајаца који их ни силом нису могли спречити у науму. Адвокат младих Мојковчана Никола Балтић ово сматра покушајем гушења сваке креативне идеје и мисли у Мојковцу.
– Несрећно сроченим прекршајним захтевом против младића, који нема упориште у одредбама нити једног закона, Управа полиције Црне Горе покушава да заштити грађане Мојковца од по њима штетног деловања „Мојковачке омладине“, која се дрзнула да разбије сивило нашег града и да нас подсети на претке – наглашава адвокат Балтић.
– Не знам да ли је проблем мурал са ликом његове светости патријаха Павла или натпис „Мојковац чува православље“. Сигуран сам да овај поступак има везе са активностима храбрих младих људи у вези с њиховим обележавање 100 година Мојковчаке битке, када су прелепим перфомансом и маршем до Бојне њиве одали почаст прецима – каже Балтић.

Порука Мојковачке битке

„Мојковачка омладина“ је на Бадње вече уочи годишњице Мојковачке битке, упркос полицијским снагама, на једном узвишењу поставила огроман транспарент осветљен бакљама на коме је био исписан цитат са споменика јунацима Мојковачке битке: „Они су пали да би Црна Гора и Србија живеле“.

Предлог Магацин-а:

Срамно: Смијењена јер је одбила да казни ученике који су обиљежили годишњицу НАТО агресије

Извор: Новости
антисрбизам, мојковац, Мурал, омладина, патријарх павле, црна гора
http://www.magacinportal.com/2016/05/12/crna-gora-sedmorica-mladica-pred-sudom-zbog-crtanja-murala-sa-likom-patrijarha-pavla/

Напиши коментар