Хрватска: Српски народ из Срба тражи заштиту од државног врха Хрватске

Шатор проусташке Аутохтоне хрватске странке права - А-ХСП. Фото: CROPIX/Jutarnji.hr
Шатор проусташке Аутохтоне хрватске странке права – А-ХСП. Фото: CROPIX/Jutarnji.hr

Становници Срба, малог личког места, у којем се сваке године обележава 27. јули, Дан устанка у Хрватској, упутили су отворено писмо хрватском државном врху.

Они су навели да Срби и Хрвати антифашисти, траже заштиту државних институција и подршку сећању на отпор управо профашистичком и пронацистичком усташком режиму.

У писму председници Колинди Грабар Китаровић, премијеру техничке владе Тихомиру Орешковићу, министрима полиције и културе Влаху Орепићу и Златку Хасанбеговићу, упозорили су да су изложени константним притисцима, застрашивањима и провоцирањима која, какко кажу, пролазе неометано и некашњено од надлежних институција.
„Српски народ у Србу као и све друге мештане покушавају да дисциплинују и утерују у четири гола зида наших празних кућа. Неодговорни појединци, осокољени медијским линчевима, политичком бахатошћу, нескривеним обожавањем усташких идеја, укидањем слободе говора и речи, без икаквих последица нас провоцирају и вређају. Наша тешка свакодневница и неимаштина додатно је отежана страхом и дозвољеним злостајањем“, наводи се, између осталог, у писму хрватском државном врху.
Подсетили су да се последња у низу увреда и скрнављења десила управо ових дана доласком представника Аутохтоне хрватске странке права (А-ХСП).
Наводи се да је једна од многобројних странки права у земљи без права „утаборила“ се са шатором на платоу самог Споменика устанку у Србу.
Тиме, како се наводи, они су намерно узурпирали споменичко место и онемогућити обележавање јубиларне 75. годишњице устанка народа Хрватске.
„Тврде праваши да смо ми, Срби и антифашисти, заправо четници те да је устанак против злочина Макса Лубурића и његових јединица у Доњој Суваји или злочина у Бубњу био четнички те да смо се борили против хрватске државе. И данас и сутра и увек рећи ћемо да смо се ми, Срби и сви други учесници Народноослободилачког покрета, борили против режима Независне Државе Хрватске“, наводи се у писму становника Срба.
Желели су, кажу, земљу за све људе и друштво праведније од оног које смо имали у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца, као и да ће понос да су ту борбу добили преносити својој деци.
Зато је, поручили су, оживљавање авети усташтва за нас болно и застрашујуће.
„Још страшније је сазнање да смо у томе врло често усамљени и заправо незаштићени, како од државе и њених институција, тако и од медија и свих других делова хрватског друштва. Кажу, а и пише у Уставу, да смо равноправни и једнаки свима другима у нашој домовини, али истина је да никаквих службених реакција и мера није било и да су наша очекивања изневерена. Не виде нас овде на периферији нити виде нашу борбу да преживимо. Не виде ни наша гробља и оштећене споменике. Не виде ни нашу децу која одлазећи даље на школовање мењају свој говор и крију своју народност. Не виде их ни када их не штите њихови учитељи и професори од вршњака“.
Истичу да крај обновљеног Споменика устанку народа Хрватске не сме бити места мржњи и насиљу.
„Ми, Срби из Хрватске и хрватски антифашисти, на том месту одајемо почаст палима за живот и слободу, најбољима међу нама. Чинимо то са нашим пријатељима антифашистима из Босне и Херцеговине и Србије“, навели су и поручили да након година и година јавашлука и говора мржње тражимо свој мир и позивамо све институције и истакнуте чланове нашег друштва да нас заштите и подрже у сећању на отпор управо профашистичком и пронацистичком усташком режиму.
Није далеко тренутак, кажу, када ће исти ти појединци закуцати на друга врата ако већ није и почео.
http://www.magacinportal.com/2016/07/11/fasizam-europske-hrvatske-srbi-u-hrvatskoj-u-strahu-sto-su-srbi/
Извор: Танјуг
антисрбизам, проусташки покрет, срб, усташе, хрватска
http://www.magacinportal.com/2016/07/12/hrvatska-srpski-narod-iz-srba-trazi-zastitu-od-drzavnog-vrha-hrvatske/

Напиши коментар