Срби у Румунији најбоље организована српска заједница у дијаспори

Фото: Скупштина Србије
Фото: Скупштина Србије

Српска заједница у Румунији је међу најбоље организованим заједницама у дијаспори, саопштено је данас из Скупштине Србије, по повратку председника и члана Одбора за дијаспору и Србе у региону Ивана Костића и Александра Чотрића из Темишвара.

Костицћ и Чотрић су у Темишвару боравили на позив Савеза Срба у Румунији, а током разговора са генералним конзулом Републике Србије у Темишвару Лазаром Манојловићем, констатовано је да та земља испуњава обавезе према српској заједници у складу са њиховим Уставом и Законом, посебно у области културе, образовања, медија и политичког живота.
Костић и генерални конзул су на конференцији за штампу заједнички константовали да је српска заједница у Румунији међу најбоље организованим заједницама у дијаспори.
Делегација скупштинског Одбора састала се и са српским послаником у румунском парламенту Славомиром Гвозденовићем који је у разговору истакао да српска заједница већ 25 година неуморно ради на очувању националног идентитета.
У циљу унапређења и побољшања положаја српског народа у Румунији, Гвозденовић је нагласио да очекује подршку Одбора за дијаспору и Србе у региону и Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, стоји у саопштењу из Скупштине Србије.
Костић и Чотрић су на Преображење присуствовали манастирској слави манастира Базјаш, у истоименом селу на обали Дунава, којег је подигао Свети Сава 1225. године, а разговарали и са епископом Темишварским господином Лукијаном о положају Српске православне цркве у Румунији.
Делегација из Скупштине Србије је присуствовала и свечаности, у оквиру културне манифестације коју организује Савез Срба у Румунији, у порти манастира, када је српском песнику Адаму Пуслојићу уручена књижевна награда „Велика базјашка повеља“.
Председник и члан Одбора за дијаспору и Србе у региону боравили су у Темишвару од 17. до 19. августа.
http://www.magacinportal.com/2013/05/30/rumunija-srbi-koji-govore-najstarijom-varijantom-srpskog-jezika/
Извор: Танјуг
расејање, румунија, Срби, Српска заједица, српство
http://www.magacinportal.com/2016/08/22/srbi-u-rumuniji-najbolje-organizovana-srpska-zajednica-u-dijaspori/

Напиши коментар