Хрватска: Усташки терориста добио споменик

miro barisic spomenikСпоменик усташком терористи Миру Барешићу, атентатору на југословенског амбасадора у Шведској Владимира Роловића 1971. године у Стокхолму, прексиноћ је свечано откривен у Барешићевом родном месту Драгама код Пакоштана. Међу певачима који су увеличали церемонију откривања споменика „хрватском витезу” у Драгама био је и хрватски „државни усташа” Марко Перковић Томпсон.

Потпредседник Српске напредне странке Миленко Јованов оценио је да Хрватска овим чином отворено подржава тероризам. „Поред фашизма, од сада подржавају и тероризам!”, написао је Јованов на „Твитеру”.
Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручио је да је у Хрватској на сцени рехабилитација „фашистичке усташке НДХ”.
Хрватска треба да престане са пропагандом и поступцима који личе на четрдесете године прошлог века и на нацистичку усташку НДХ. Рехабилитација Степинца, усташко дивљање у Србу и широм Хрватске, давање имена улицама по Милету Будаку, усташком министру који је творац идеје да трећину Срба треба побити, трећину протерати и трећину покатоличити, па чак и по 10. априлу, дану стварања НДХ, фашистички усташки поздрав ’За дом спремни’ по стадионима и концертима, кукасти крстови на терену у Пољуду, подизање споменика усташком терористи Барешићу, шта је то ако не рехабилитација фашистичке усташке НДХ?”, запитао је Дачић. Како је саопштило Министарство спољних послова Србије, Дачић је додао да, ако се томе дода поништавање пресуде Главашу, убици српских цивила, практично ослобађање Марића, најава да ће Томпсон на годишњицу „Олује” у Книну поново викати усташки поздрав „За дом спремни”, шта је то него порука да је могуће некажњено убијати Србе?
С друге стране, министар спољних послова Хрватске Миро Ковач поново је поручио српским властима да се „одмакну од Милошевићеве реторике” и истакао да Хрватска неће дозволити да Србија у преговорима са Европском унијом затвори поглавља 23 и 24 са оваквим Законом о универзалној јурисдикцији.
Јасно смо поручили властима у Србији да престану с пропагандом која подсећа на деведесете године и Милошевићеву агресију. Престаните с тим! Никоме нећемо допуштати, а посебно не наследницама агресора, да нам такве поруке упућују. То неће ићи, почните да радите на европеизацији друштва. Ухватите се посла”, запретио је Ковач, преноси Фонет.
Ивица Дачић упозорио је да је „јадна та ЕУ ако јој систем вредности почива на данашњој Хрватској и њеним идејама рехабилитације фашистичке усташке НДХ, против које се цео свет борио”.
Данашњу Хрватску воде наследници нациста и усташа и наследници оних који су деведесетих протерали више од 250.000 Срба. Трагикомично је да они данас позивају на европеизацију”, навео је шеф српске дипломатије.
Миодраг Линта, председник Савеза Срба из региона, оценио је да је споменик Барешићу још један доказ да је Независна Држава Хрватска темељ данашње Хрватске.
Изјаве председнице Хрватске и политичара десне оријентације да тобоже осуђују усташку идеологију само су декларативног карактера и намењене су за спољну употребу. За већину данашњих Хрвата и политичара, усташе су биле права хрватска војска и борци за слободу хрватског народа, а партизани су били злочинци и окупатори”, сматра Линта.

На откривању споменика Мири Барешићу у Драгама су биле многе особе из јавног живота Хрватске, а међу њима и генерал Анте Готовина, министар Златан Хасанбеговић позате по фотографијама у усташкој униформи.

Осуђен па помилован

Миро Барешић је у Шведској, због убиства југословенског амбасадора у Стокхолму Владимира Роловића, осуђен на доживотну робију. Ипак, влада Улофа Палмеа је 10. октобра 1985. године „због доброг владања” преиначила доживотни затвор Барешићу у осамнаест година робије.
После сецесије Хрватске, Барешић се из Јужне Америке, у којој је боравио после издржавања казне у Шведској, вратио у Загреб и приступио Туђмановом Збору народне гарде. Барешић је као хрватски војник погинуо је 31. јула 1991. године код Бенковца. Хрватски медији наводе да је Барешић изгубио живот „под неразјашњеним околностима”.
http://www.magacinportal.com/2016/07/22/hrvatska-ponistila-presudu-ustaskom-kardinalu-aloziju-stepincu/
Аутор: Марко Албуновић
Извор: Политика
ustasa, Миро Баришић, споменик, терориста, Усташтво, хрватска
http://www.magacinportal.com/2016/08/01/hrvatska-ustaski-terorista-dobio-spomenik/

Напиши коментар