Поздрав Србима из ЕУ: "Ој Хрватска, мати, Србе ћемо клати"

grafit-sibenikУ понедељак је на зиду ОШ „Петар Крешимир IV“ у Шубићевцу, крај Шибеника, освануо графит исписан црном фарбом „Ој Хрватска мати, Србе ћемо клати“.

То су локални медији окарактерисали као незапамћени говор мржње.
Полиција је извршила увиђај, а портал Шибеник.ин је приметио да би због овог „одвратног националистичког графита“ за сада још непознати вандал могао да добије две године затвора.
Епископ далматински СПЦ Фотије изразио је данас захвалност свима који су осудили најновије бруталне претње упућене српској заједници путем поменутог графита, саопштила је СПЦ.
Епископ Фотије је посебно захвалио, како је навео у саопштењу, драгим суграђанима и суседима Шибеничанима и градском интернет-порталу Сибеник.ин, који својим истинољубљем, људском и хришћанском солидарношћу, у овим искушењима бременитим временима чувају душу и хрватском и српском народу.
За оштећење туђе ствари, како се засад класификује овај графит, кривични закон предвиђа казну затвора до две године ако је у питању штета већа од хиљаду куна, рекла је Марица Косор.
С друге стране, пак, локална тужитељка Ирена Сенечић каже да графит „Ој Хрватска, мати, Србе ћемо клати“ није кривично дело, иако се ради о претећим речима.
Графит је свакако непримереног садржаја, али да би била реч о претњи, треба бити упућен одређеној особи која је тада угрожена. Ово је прекршај, таквих графита има море„, рекла је Сенечићева, а на питање како се кажњава кривично дело претње смрћу и ширење мржње на националној основи, није одговорила.
Директор Школе Дарко Јунаковић шокиран је поруком која је осванула на зиду његове школе.
Полиција ме је питала тражим ли кривично гоњење за починитеља, иако је засад непознат. Рекао сам да тражим, јер је то страшан натпис и такве су поруке за сваку осуду„, изричит је Јунаковић.
Извор: Танјуг
антисрбизам, говор мржње, графит, хрватска, шибеник
http://www.magacinportal.com/2016/09/13/pozdrav-srbima-iz-eu-oj-hrvatska-mati-srbe-cemo-klati/

Напиши коментар