ФБИ објавио тајне документе од Тесли: "Зрак смрти" није мит

tesla 4Амерички Федерални истражни биро (ФБИ) објавио је документа о Николи Тесли 73 године након што је америчка влада запленила пуна два камиона његових ствари.

Поверљиви документи (можете их погледати овде) објављени су на основу Закона о слободи информација и откривају да је влада САД заиста била заинтересована за његов “зрак смрти” – оружје које је Тесла наводно осмислио.
Документи на које се дуго чекало потврђују и да је ФБИ планирао да ухапси Теслиног члана породице, за ког су веровали да жели да се домогне непроцењиво вредних белешки славног изумитеља.
Све ове године веровало се да је Никола Тесла умро у 85. години живота у свом апартману у хотелу Њу Јоркер 7. јануара 1943. али новообјављени документи наводе да је умро заправо 8. јануара.
Такође, у њима су детаљи о томе како је влада покупила сву Теслину имовину, запечатила све папире и донела их у складиште на Менхетну.
У тадашњем извештају се износи забринутост да, пошто је Тесла натурализовани грађанин САД, можда немају право на његову имовину, али сматрају да би могли да задрже материјале од било које друге обавештајне агенције на барем два дана.
tesla-docs-1
Такође, међу објављеним документима је и писмо упућено Џ. Едгару Хуверу, првом директору ФБИ, у ком се истиче значај чланка у ком Тесла говори о “зраку смрти” и његовом потенцијалном “кључном значају” за будућа ратовања.
Препоручује се да Тесла “константно буде под присмотром”, како би се он заштитио од “страних непријатеља” који би могли бити заинтересовани за “тајну о тако непроцењивом инструменту” .
Други документи показују да је нећак, ког Тесла “није волео”, покушао да дође до тих важних докумената и нацрта. Биро је страховао да ће он проследити “информације непријатељима”.
tesla-docs-2
Меморандум у документима ФБИ датиран је на 9. јануар 1943. и у њему стоји да је Тесла изводио многе експерименте везане за бежично преношење струје, “познато као зрак смрти”.
tesla-docs-3
Теслин штићеник Блојс Фицџералд рекао је у разговору са једним америчким државним функционером, да му је проналазач само месец дана пре своје смрти, рекао да је те експерименте усавршио. Фицџералд је такође говорио о некаквом револуционарном дизајну торпеда.
tesla-docs-4
Раније се мислило да “зрак смрти” не постоји, а ФБИ је тврдио да нико од њихових агената није истраживао Теслине документе, нити имао у поседу иједан од њих.
http://www.magacinportal.com/2013/07/15/sta-su-fbi-agenti-trazili-u-teslinom-kovcegu/
Извор: Б92
никола тесла, САД, Тајна документа, фби
http://www.magacinportal.com/2016/09/29/fbi-objavio-tajne-dokumente-od-tesli-zrak-smrti-nije-mit/

Напиши коментар