Daily Mail: Откриће из Србије мења све што знамо о неолиту у Европи

Фото: Dailymail
Фото: Dailymail

Поклоници палео исхране који избегавају хлеб и житарице, тврде да те намирнице нису јели ни наши преци и да због тога нису добре за наш организам. Међутим, остаци наших предака – ловаца сакупљача пронађених у Србији, показују да греше.

Анализе минерализованог скроба пронађеног међу зубима припадника мезолитског народа пронађеним код места Власце на Дунаву и старим више од 6.600 година.
То значи да су се пшеница и зоб на нашим просторима јели више од 500 година пре него што се раније мислило и да су наши преци много раније почели да гаје биљке.
Људи који су изградили насеље на истоку Србије пре 8.000 година били су ловци и сакупљачи, а протеине су добијали из рибе и дивљачи.
Наше откриће има велики значај и изазива већ утврђено гледиште о неолитском добу у Европи”, каже др Емануела Кристијани, археолог Универзитета Кембриџ која је била вођа студије спроведене на локалитету у Србији. Њен рад објављен је у Proceedings of the National academy of Sciences.
Др Кристијани каже да су те културе стигле на простор данашње Србије кроз везе са територијом на којој је данас Турска и где су се људи већ бавили пољопривредом.
Извор: dailymail.co.uk, Б92
археологија, европа, историја, неолит, србија
http://www.magacinportal.com/2016/09/02/daily-mail-otkrice-iz-srbije-menja-sve-sto-znamo-o-neolitu-u-evropi/

Напиши коментар