Преминуо последњи атентатор на Тита

Радош Стевлић за певницом у Цркви Св. Николе у Финиксу
Радош Стевлић за певницом у Цркви Св. Николе у Финиксу

Радош Стевлић из Горње Горевнице код Чачка, који је највећи део живота провео у емиграцији, преминуо је прекјуче у Финиксу у Аризони где је живео деценијама.
Стевлић је јавности био познат због покушаја атентата на Јосипа Броза, због чега је и осуђен на 10 година затвора, које је одслужио у америчком затвору.

Рођен је у селу код Чачка, а богословски факултет завршио је у Београду, одакле је преко Аустрије и Италије пребегао у Америку.
Прошле године у интервјуу Политици говорио је о хапшењу пре 40 година у Чикагу и о томе зашто је учествовао у атентату на Тита: „Као и моји саборци, сматрао сам да је Јосип Броз лажни цар Шћепан Мали и да не заслужује да влада Србијом. Са друге стране, био сам свестан да по нашој вери немам право да одузмем човеку живот, и моžда је боље šто се све заврšило како и јесте. И да смо га тада ликвидирали, ниšшта се не би променило“.
Како је описао у том интервјуу, југословенска влада је тих година Стејт департменту у Ваšшингтон упутила списак са именима 146 особа са захтевом да их америчке власти похапсе.
„Стејт департмент је одговорио овима у Београду да не могу да хапсе толики народ, то је пук војске, па се све свело на нас šшесторицу: Николу Кавају, Стојиљка Кајевића, Боšшка Радоњића, ЖŽивотија Савића, Николу ЖŽивовића и моју маленкост. Главна оптуžжба била је покушšај убиства Јосипа Броза Тита“, рекао је Стевлић за Политику.
Иначе, по доласку САД радио је у једној фабрици у Чикагу, али је врло брзо, како је испричао за Политику, купио ресторан са 70 места и собама за издавање и истовремено почео да развија приватни посао са кућама.
„Одмах сам се обрео у нашем емигрантском кругу и брзо постао председник Црквеношколске општине Свети Никола у Чикагу. Сваке године куповао сам по једну кућу док ме 1976. године нису ухапсили агенти ФБИ“, испричао је у интервјуу Политици.
О суђењу у Чикагу рекао је и ово: „Каваја је одмогао и себи и осталима. Против мене су имали осам тачака оптужбе, Кајевића девет, против Каваје пет тачака. Моја максимална казна могла је да буде 65 година, Николина 35. Али на крају мени су дали десет, а њега је судија осудио на 20 година зато што је својим језиком упропастио читаву ствар“.

Продица у САД објавила је умрлицу на интернет страници azcentral.com, где стоји:
„Радош `Стив` Стевлић, 78, из Пиорије у Аризони, преминуо је 22. новембра 2016. Рођен је у Чачку, у Србији, преселио се у Чикаго у Илиноису 1967, а 16 година касније у Аризону. Надживела су га браћа Хранислав и Сретен (Рашо), снаја Брана, две сестре које су калуђерице у српским манастирима, три пасторке и многи синовци и синовице. Раније је сахранио брата Јовишу.
Породица ће саучешћа примати у петак, 25. новембра од 17 до 19 сати у капели Хансен у Финиксу. Опело је у суботу, 26. новембра у 9.30 у српској православној Цркви Св. Николе у Финиксу, после чега је испраћај до вечне куће на гробљу у Финиксу.”

http://www.magacinportal.com/2013/07/12/istorija-tajne-zaverenicke-organizacije-srpski-oslobodilacki-pokret-otadzbina/
 
Извор: РТС, Глас западне Србије
Атентатор, Радош Стевлић, србин, Српско расејање
http://www.magacinportal.com/2016/11/24/preminuo-poslednji-atentator-na-tita/

Напиши коментар