Тајни документи ЦИА: Зашто се Тито развео, како су српске фабрике премештене у Словенију и Хрватску


Америчка Централна обавештајна агенција (ЦИА) објавила је преко 800.000 докумената на више од 12 милиона страница са којих је скинута ознака тајности. Из њих може сазнати и шта је све ЦИА знала и о ситуацији у бившој Југославији, Јосипу Брозу Титу, усташама, …

Иако је с већине докумената ознака тајности скинута још средином 90-их година прошлог века, јавност је јако тешко долазила до њих.

Многи од ових документа имају цензурисане делове, али се из њих може сазнати и шта је све ЦИА знала и о ситуацији у бившој Југославији, Јосипу Брозу Титу, усташама, …

Објављено је око 300 декласификованих докумената о рату на простору Бивше СФРЈ, а међу њима је и документ у којем пише да су неопходне санкције усмерене на Србију и међународна интервенција како би се спречила даља ескалација насиља. У другом документу се наводи како је Хрватска заобишла ембарго на оружје и од краја 1991. године набавила оружје вредно више стотина милиона долара од држава са Запада , али и од Русије, Белорусије, Бугарске,…

О Супер галебу

Бивша СФРЈ је у Америку могла да извезе авионе Г-4 вредне 10 милијарди долара, што је описано као „посао века“, али је он пропао. Југословенска државна фирма СДПР и „Џенерал динамикс“ имали су предуговор о производњи око 5.000 авиона Г-4 познатог и као „Супер галеб“, али до реализације није дошло због рата који је почео 1991. године.

Документи ЦИА показују да је та агенција још 1981. године имала све важне информације о овим авионима.

У документу насловљеном „Прво посматрање југословенског Г-4 Супер галеба„, наводе се све главне карактеристике овог авиона и упоређен је са другим југословенским летелицама као што су Г-2А Галеб и Соко Орао.

О усташама и хрватском сепаратистичком проблему

ЦИА је 1972. године направила опширан извештај о терористичким акцијама усташа, као што је убиство Југословенског амбасадора у Шведској 1971. и говори о растућем проблему коју су у СФРЈ изазвали хрватски сепаратисти. У другом документу из 1948. године пише се о великом броју усташа које су побегле у Аргентину након Другог светског рата.

О Титу: Трансфер српских фабрика у Словенију и Хрватску, ко су му саветници, зашто се развео…

О Јосипу Брозу Титу ЦИА је објавила више хиљада докумената, ту се налазе многобројни интервјуи, анализе његове политике и детаљи из приватног живота. Ту су, између осталог наведене информације о трансферу српских и црногорских фабрика у Хрватску и Словенију. У извештају ЦИА пише да је 1955. године дошло до неслагања између српских и црногорских лидера са једне и словеначких и хрватских са друге стране због планова о премештању фабрика. Зато је Тито ”одложио припреме за трансфер српских фабрика у интересу јединства партије”, али је било очигледно да је ”подржао Словенце и Хрвате”. Ово на неки начин потврђује тврдње да је око 70 фабрика касније ипак премештено из Србије.

У документу насловљеном „Титови саветници“ говори се о томе како се он 1955. године више окренуо приватном животу, због чега није могао да лично надгледа све аспекте владе, па се окренуо бројним саветницима. ЦИА се подробно бавила и односима Тита и Москве и могућим разлозима њиховог погоршања.

У једном коментару се говори о томе како тече развод Тита и Јованке Броз и спомиње се како је она оптужена да се мешала у државне послове што је могући узрок развода.

Аутор: Ивана Кешански
Извор: Блиц

CIA, документи, сфрј, тито, усташе
http://www.magacinportal.com/2017/01/19/tajni-dokumenti-cia-zasto-se-tito-razveo-kako-su-srpske-fabrike-premestene-u-sloveniju-hrvatsku/


Напиши коментар