Српско народно вијеће бојкотује државну комеморацију у Јасеновцу

Ни ове године Српско народно вијеће (СНВ) у Хрватској неће учествовати на државној комеморацији жртвама усташког концентрационог логора из Другог светског рата у Јасеновцу, 22. априла, потврђено је агенцији „Бета“ у тој организацији.


Скупштина СНВ-а је закључила током викенда да услова за учешће на државној комеморацији неће бити све док у Јасеновцу стоји спомен-плоча погинулим припадницима рата деведесетих година с уклесаним усташким поздравом „За дом спремни„.

Председник СНВ-а и посланик српске националне мањине у хрватском Сабору Милорад Пуповац изјавио је раније да је услов за учешће на комеморацији уклањање усташког поздрава са спомен-плоче погинулим припадницима војне јединице Хрватских одбрамбених снага.

Уместо на државној комеморацији, СНВ ће 22. априла присуствовати црквеном помену у Млаки, а учествоваће и у организацији алтернативне комеморације с представницима Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске и представницима јеврејских организација, Координацијом јеврејских општина и Бет Израелом.

Представници Јевреја у Хрватској још раније су одлучили да ће, као и прошле године, бојкотовати званичну комеморацију у Јасеновцу због, како су саопштили, изостанка адекватне реакције власти на релативизацију и ревитализацију усташтва.

На државној комеморацији прошле године, у време владе десног центра Тихомира Орешковића, нису присуствовали представници Јевреја, Српског народног вијећа и антифашистичких удружења који су оценили да је под владом Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) и Моста дошло до релативизације и ревитализације усташтва.

Тада су уз државну организоване још две комеморације, Координације јеврејских општина, а потом и Савеза антифашиста и антифашистичких бораца Хрватске. Тим комеморацијама придружили су се и представници СНВ-а.

Хрватска је у јесен прошле године добила нову владу, такође ХДЗ-а и Моста, коју води Андреј Пленковић. Његову владу у парламенту подржавају представници националних мањина, међу којима је и српска.

 Извор: РТС

јасеновац, Српско народно вијеће, хрватска
http://www.magacinportal.com/2017/03/28/srpsko-narodno-vijece-bojkotuje-drzavnu-komemoraciju-u-jasenovcu/

Напиши коментар