Хрватска: 331 напад на Србе током 2016.

Графит у српској цркви освануо у јулу месецу 2016. године.

Српско национално веће представило је данас у Загребу документ који говори о томе да је током прошле године у Хрватској забележен пораст од 57 одсто случајева насиља и других облика подстицања на дискриминацију према Србима.

Ово није 331 изолован случај, већ 331 простор иза којих се налази на стотине других случајева које је тешко пописати. Не ради се о изолованим случајевима већ о феномену који се шири и који је с маргина ушао у јавни простор„, поручио је председник СНВ-а Милорад Пуповац на конференцији за новинаре, пренела је Хина.

Пуповац је, како је навео, уверен да ће се тренд дискриминације наставити, с обзиром на то да је прошле године дошло до драстичног пораста појава којима се, како је рекао, дискриминишу Срби у Хрватској.

Податке смо бележили по пријавама појединаца и из различитих медија„, рекла је Тамара Опачић, ауторка билтена СНВ-а који доноси преглед података о говору мржње, етничкој нетрпељивости и историјском ревизионизму.

Влада мора вда се пробуди

Билтен који су представили, каже Пуповац, радили су као „уставни патриоти ове земље“. Овим што говоримо, стварамо основу да законодавац зна препознати појаву говора мржње, устврдио је шеф СНВ-а. Влада је, истиче Пуповац, очито мислила да се то неће ширити и расти, да ће демократске поруке Владе бити довољне да то зауставе, но то се не догађа. „Влада очито мора почети говорити језиком који ће те групације разумети“, поручио је Пуповац. Ово је, каже, прошлост која нам одузима садашњост и будућност, али не само припадницима српске заједнице, већ и самој Влади. На питање доводе ли такви подаци у питање подршку СДСС-а Влади Пуповац је одговорио: „СДСС и даље подржава Владу и очекује да ћемо заједно са осталим заступницима знати и моћи рећи ‘не’ тој појави“.

Опачић сматра да ће се такав тренд наставити, на што указује и догађај у Сињу где је данас на православној цркви освануо графит усташког поздрава „За дом спремни“, а слично је забележено током прошлог месеца у Бјеловару.

Највећи скок је уочен у начину извештавања медија јер је, поред десничарских портала који без санкционисања промовишу усташки режим или негирају холокауст или геноцид, а дискриминаторски говор уочен и на ХРТ-у„, рекла је Опачић.

Забрињава, каже, и податак да је током прошле године забележено укупно 16 физичких напада на припаднике српске мањине.

У Хрватској је јавности највише одјекнуо случај младића Јована Матијевића, пребијеног у Окучанима, по чијем сведочењу је узрок напада била његова српска националност, али је полиција једнако третирала и њега и нападаче.

Полиција је цели случај водила по прекршајном поступку, због чега ће и жртва и нападачи бити новчано кажњени„, навела је она.

Такође је забележен рекордан број од 42 изјаве и поступака јавних особа које су отворене промовисале усташтво и користиле говор мржње или друге облике вербалног насиља, а добар део тих изјава потекао је од дела католичког свештенства, рекла је.

Шибеник, Хрватска, 2016.

Док су припадници српске заједнице преклани примили неколико увредљивих писама и порука преко друштвених мрежа, у 2016. забележено је њих 62, највише на рачун СНВ-а и редакције недељника „Новости“, а део тих порука садржавао је и претње смрћу.

Посебно брине што је током прошле године забележен досад највећи број окупљања и уличних акција којима се позивало на прогон Срба и одузимање њихових Уставом и законом загарантираних права. Највећи број таквих акција прошао је без реакције репресивног апарата, пре свега полиције„, каже Опачић.

Извор: Мондо

антисрбизам, насиље, претње, Срби, усташе, хрватска, шовинизам
http://www.magacinportal.com/2017/03/08/hrvatska-331-napad-na-srbe-tokom-2016/

Напиши коментар