Арно Гујон: Другачији поглед на Србију (ВИДЕО)

Арно Гујон, оснивач организација Солидарност за Косово. Фото: Б92

Арно Гујон је француски и српски хуманиста, оснивач и директор хуманитарне организације „Солидарност за Косово“, одржао је предавање на Правном факултету у Београду.

„Трибину сам назвао Другачији поглед на Србију. Другачији поглед? Једног Француза. А у односу на кога другачији? Па, пре свега, на један део Француза – нажалост, то је актуелно ових дана, али било је много актуелније 1999. године. Али то је, такође, другачији поглед једног српског држављанина – а то сам опет ја – у односу на саме Србе. Понекад имам тај чудан осећај да Србију гледам из неког другог угла него већина људи који су овде рођени и живе одувек“, испричао је на почетку предавања Арно Гујон.

„Колико год да се у сећању враћам у своју прошлост, о Србима и Србији имам само позитивне мисли. Сећам се речи хвале свога деде о Србима и Србији, сећам се речи хвале мог деде о том принцу – будућем српском краљу – тада није знао како се зове, заборавио, а онда сам ја сазнао да је говорио о Петру Првом Карађорђевићу, који се добровољно ангажовао на страни француске војске 1870. у рату против Пруске. Био јер заробљен – побегао је, био је рањен – вратио се на фронт. Тада ме је деда са усхићењем питао Има ли ишта лепше од тога да је човек спреман да жртвује сопствени живот за земљу и народ који нису његови? Сећам се да ми је отац показао, кроз разгледнице, о Великом рату и пријатељству које се тада родило између Француза и Срба“, рекао је г. Гујон на одличном српском језику.

Француско-српски хуманитарац је у надахнутом излагању наизменично мамио аплаузе и смех присутне публике, а испричао је и анегдоту о његовом учењу српског језика:

„Хрватски цариник ме је питао где сам тако добро научио хрватски језик. Одговорио сам му: Тамо, са Србима!

Извор: Тв Храм, Стање Ствари

Арно Гујон, КиМ, солидарност за косово, Србија и Француска, француска
http://www.magacinportal.com/2017/05/09/arno-gujon-drugaciji-pogled-na-srbiju-video/

Напиши коментар