На Петровдан откривање спомен-плоче Пуниши Рачићу

Пуниша Рачић у време када је био комита, страница из књиге Војвода Вук Поповић. Календар за просту годину 1927. Београд, Издање Четничке оргазнизације „Петар Мркоњић“ у Осеку. Штампарија „Ђ. Јакшић“.

На Петровдан, 12. јула, у мјесту Слатина код Андријевице на имању његове родне куће биће откривена  спомен-плоча знаменитом Васојевићу , националном раднику и народном посланику у Скупштини Срба Хрвата и Словенаца – Пуниши Рачићу.

Идеја о подизању спомен-плоче  која се код његових потомака, али и других братстава из околине Андријевице и Васојевића појавила уназад неколико година напокон ће бити и остварена и то баш на Петровдан, када је и рођен некадашњи народни посланик и представник Васојевића  1886. године.

Рачић, који је широј јавности осим свог великог националног рада , родољубља и патриотизма остао упамћен и по пуцњима у Скупштини СХС 1928. године његови потомци сматрају да је у потпуности заслужио овакаво обиљежје и оно ни у ком случају није повезано са тим догађајем и не значи провокацију било кога, оно је просто израз захвалности за све што је Пуниша Рачић урадио за своје Васојевиће, али и шире за своју отаџбину.

Предлог Магацин-а:

Како је српски посланик Рачић убио хрватског посланика Радића: Увреде хрватске, меци српски

Извор: ИН4С

васојевићи, Пуниша Рачић, спомен плоча, српство, црна гора
http://www.magacinportal.com/2017/07/10/na-petrovdan-otkrivanje-spomen-ploce-punisi-racicu/

Напиши коментар