Афганистан: После 17 година рата споразум са Талибанима, Јенкији иду кући?

Фото: da-info.pro

Преговарачи САД и авганистанских побуњеника талибана постигли су начелни договор о кључним питањима мировног споразума који би окончао 17-годишњи рат у Авганистану, изјавио је данас изасланик САД Залмај Калилзад.

Изјава Калилзада уследила је после шест дана преговора две стране у Катару, током којих је он позивао побуњенике да уђу у директне преговоре с владом авганистанског председника Ашрафа Ганија.

Гани је данас уверавао Авганистанце да њихова права неће бити угрожена у име мира с талибанима који готово свакодневно нападају авганистанске снаге и односе бројне животе сваке недеље.

Напади талибана не јењавају упркос оштрој зими и они сада контролишу готово половину земље.

У интервјуу за Њујорк тајмс Калилзад је рекао да је с талибанима постигнут начелни договор о оквиру мировног споразума који треба да буде разрађен, а према којем ће се побуњеници обавезати да територија Авганистана неће бити коришћена као „платформа за међународне терористичке групе или појединце“.

Калилзад је додао да би споразум могао да доведе до потпуног повлачења америчких војника ако би заузврат било склопљено примирје и ако би талибани пристали на преговоре с авганистанском владом.

Извор: Нови Магазин

Напиши коментар