Нова ревизија усташтва: У Јасеновцу се умирало од болести?!

Пуна дворана Цркве Срца Исусовог у којој се, иначе, одржава и миса за Павелића Фото Ј. Керблер

Промоцијa књиге Јосипа Печарића и Стјепана Разума у Загребу. Аутори истакли да није било усташких злочина, а да је логор био радни.


Није било усташких злочина у Глини и Србу, а у радном логору Јасеновац је за четири године рата умрло 1.360 људи, већином од болести. Укупно је у Јасеновац било доведено 18.600 људи, а све друге бројке су лаж – речено је на промоцији књиге Јосипа Печарића и Стјепана Разума „Разоткривена јасеновачка лаж“ која је у четвртак вече промовисана у Загребу.

У препуној дворани Цркве Срца Исусовог у Палмотићевој улици, истој оној где се сваке године одржава миса за усташког кољача Анту Павелића, пљескало се на свако спомињање да у Јасеновцу усташе нису убијале људе. Један од аутора, свештеник др Разум, рекао је да нема доказа о масовним убиствима у Јасеновцу, а да су најбројнији логораши били Хрвати. Цитирао је написе да у логор није доведен ниједан Србин зато што је Србин.

По ауторима ове скандалозне књиге, чија је промоција могла бити одржана само у црквеном простору, тачан број жртава у Јасеновцу је занемариво низак, а логор није био место масовних убистава Срба, Јевреја и Рома.

То је био радни логор – могло се чути на загребачкој промоцији која је одржана успркос што је и Центар „Симон Визентал“ тражио да књига буде забрањена.

Књигу је издало Друштво за истраживање троструког логора Јасеновац, које тражи и да се измени хрватски устав и избаци спомињање ЗАВНОХ-а, а стави уместо тога у преамбулу устав НДХ. Један од аутора, академик Јосип Печарић, који је по струци математичар а хоби му је историја, тражио је да усташки поклич „За дом спремни“ постане званични поздрав у Хрватској војсци, а свештеник Разум познат је и по томе што је покушао да рехабилитује Адолфа Хитлера и тврдио да нису постојале гасне коморе у Аушвицу. Он је говорио о „лажима да су Срби убијани 1941. године у Глини“, и устврдио да је реч о партизанско-четничким злочинима у НДХ.

– У логору Јасеновац измишљене су људске жртве, али, на срећу, сада можемо слободно да пишемо о сопственој хрватској историји – казао је Разум. – Све што званична историографија тврди су паушалне оцене, од тога да је било 700.000 жртава или 80.000 жртава. Имамо чврсте доказе да су све то лажи – речено је у Загребу на промоцији ове срамне књиге у којој је Јасеновац приказан готово као одмаралиште, у којем су људи умрли природном смрћу или од неке болести.

– Мит о Јасеновцу је проширен како би се оцрнио хрватски народ. То су наметнуте тврдње, стварање догме и ова књига то треба да исправи – рекли су аутори.

Захвални што нема забране књиге

Аутори књиге, ипак, су похвалили хрватске институције које нису забраниле књиге, успркос томе што су такви захтеви дошли од многих институција и појединаца, а о стравичним лажима на којима књига почива су писали и угледни „Њујорк тајмс“ и „Вашингтон пост“. „Наставићемо истицање доказа о Јасеновцу, свидело се то некоме или не“, поручено је са загребачке промоције.

Прочитај још: Како сам преживео Јасеновац: Сећање Рајка Илића на ратне ужасе не бледи ни после 75 година

Извор: Новости

Напиши коментар