Одржан 7. сајам пеглане кобасице у Пироту

Пеглана кобасица прави се једино у пиротском крају

Пуна хала Кеј, штандови са препознатљивим месним деликатесом који многи називају и „пиротском вијагром“, али и са разним сиревима, качкаваљима, винима, ракијама и медом, бројни посетиоци који дегустирају и купују – слика су 7. Сајма пеглане кобасице који је одржан у викенда за нама у Пироту.

Стручни жири изабрао је победника, а за најбољег произвођача изабран је Александар Џунић који је и на досадашњим сајмовима био увек у врху.

Можда сам у право време сушио кобасицу, одлучују ситнице. Временски услови, избор меса, редовно пеглање, све утиче на квалитет – сматра победник.

Сваки мајстор овог пиротског деликатеса има свој начин за припремање пеглане кобасице, али рецептура је јасна – комбинација неколико врста меса, бели лук и паприка. Као и сушење на промаји и константно пеглање флашом или неким другим ваљкастим предметом.

Један од произвођача Далибор Тошић каже да је ово јединствен пиротски производ.

Битно је да се производи без конзерванса и других појачивача укуса. Свако бира своју комбинацију меса, али најчешће се користе козје, овче и говеђо месо. За око месец дана се добије готов производ – каже Тошић

И ове године, велики број туриста из Бугарске посетио је град на Нишави, у потрази са квалитетним, али и за њихов стандард, јефтиним производима.

Марија Николова сваке године посећује Сајам, привлачи је то што оваквих квалитетних производа нема у њеној земљи.

Долазимо сваке године, викенд је прилика да одемо из земље, а посебно ова манифестација, где купимо квалитетне производе – каже Николова.

Поред промоције „пиротске вијагре“, излагачи су се представили и разним сиревима, качкаваљима по којима је Пирот познат, али и медом, ракијом и винима. А гости су Пирот напустили задовољни и пуних кеса.

Сајам су отворили глумац Марко Гверо и градоначелник Пирота Владан Васић, који је рекао да се локална самоуправа труди да промовише овај пиротски бренд.

Хвала вам што сте по оваквом времену дошли. Надам се да ћемо у будућности доћи и до 77. по реду Сајма. Циљ је подигнемо квалитет и да заштитимо географско порекло – рекао је Васић.

Своју пиротску пеглану кобасицу изложило је 43 произвођача, а кроз штандове хале Кеј током 2 дана прошло је више хиљада посетилаца, који су осим пробе и куповине пиротских брендова, уживали и у културно – уметничком програму.

Извор: Јужне вести

Напиши коментар