Проширење НАТО-а: Шта је чуо Горбачов

Михаил Горбачов разговарао о уједињењу Немачке са Ханс-Диетрицхом Генсцхером и Хелмутом Кохлом у Русији, 15. јула 1990. Фото: Bundesbildstelle / Presseund Informationsamt der Bundesregierung.

Документи ослобођени тајности презентују безбедносне гаранције совјетским лидерима против ширења НАТО-а од Бејкера, Буша, Геншера, Кола, Гатес, Митерана, Тачерове, Харда, Мејџора и Ворнера.


Славни УС секретар Џејмса Бејкера „ниједан центиметар на исток“ о проширењу НАТО-а на састанку са совјетским лидером Михаилом Горбачовом 9. фебруара 1990. био је део каскаде уверавања о совјетској безбедности коју су западни лидери дали Горбачову и другим совјетским званичницима током процеса уједињења Немачке 1990. и 1991. године, према америчким, совјетским, немачким, британским и француским документима (са којих је скинута ознака тајности) објављеним 12. децембра 2017. од стране Архива националне безбедности на универзитету Џорџ Вашингтон (http://nsarchive.gwu.edu).

Документи показују да је више националних лидера разматрало и одбацило чланство Централне и Источне Европе у НАТО-у почетком 1990. и 1991. године, да расправе о НАТО-у у контексту преговора о уједињењу Њемачке 1990. године нису биле уско ограничене на статус Источно Немачке територије, и да су касне совјетске и руске притужбе о обмањивању НАТО-а биле засноване на писаним савременим меморандумима и транскриптовани телефонским на највишим нивоима.

Документи оснажују критику бившег директора ЦИА-е Роберта Гејтса о томе да се „настави са ширењем НАТО-а на исток [90-их], када су Горбачов и остали доведени у заблуду да се то неће догодити.“ [1] Кључна фраза, подржана документима , је „навовођен да верује.“

Председник Горџ Буш је уверио Горбачова на самиту у Малти у децембру 1989. године да САД неће искористити револуцију у Источној Европи да науде совјетским интересима; али ни Буш ни Горбачов у том тренутку (или, у том случају, Западно-немачки канцелар Хелмут Кол) нису тако брзо очекивали колапс Источне Немачке, односно брзину уједињења Немачке. [2]

Прва конкретна уверавања западних лидера о НАТО-у почела су 31. јануара 1990. године, када је западно-немачки министар спољних послова Ханс-Дитрих Геншер отворио понуду уз велики јавни говор у Тутзингу, у Баварској, о уједињењу Немачке. Америчка амбасада у Бону (види документ 1) обавестила је Вашингтон да је Геншер јасно ставио до знања да „промене у Источној Европи и процес уједињења Немачке не смеју довести до„ нарушавања совјетских безбедносних интереса “

Према томе, НАТО би требало да искључи ‘ширење своје територије према истоку, тј. да се приближи совјетским границама.’ ”Бонски кабл је такође указао на Геншеров предлог да Источна Немачка територија буде ван војних структура НАТО-а чак и у уједињеној Немачкој. у НАТО-у. [3]

Страница из записника Степанова-Мамаладзеа од 12. фебруара 1990. године, која показујр Бејкерову гаранцију Шевернадзеу на конференцији Ottawa Open Skies: “И ако Уједињена Немачка остане у НАТО-у, треба да водимо рачуна о не-проширењу њене надлежности на исток. „

Ова потоња идеја о посебном статусу за територију ГДР-а кодифицирана је у коначном споразуму о уједињењу Немачке који су потписали 12. септембра 1990. године министри спољних послова два плус четири (види документ 25). Досадашња идеја о “ближе совјетским границама” није записана у уговорима, већ у више меморандума о разговорима између Совјета и највиших западних саговорника (Геншер, Кол, Бејкер, Гејтс, Буш, Митеран, Тачер, Мејџор, Ворнер и други) пружају гаранције током 1990. и 1991. године о заштити совјетских безбедносних интереса и укључивању СССР-а у нове европске безбедносне структуре. Два питања су била повезана, али нису била иста. Накнадна анализа понекад је објединила ова два питања и тврдила да дискусија није укључивала читаву Европу. Документи објављени у наставку јасно показују да јесте.

„Тутзинг формула“ је одмах постала средиште великих дипломатских дискусија током наредних 10 дана 1990. године, што је довело до пресудног састанка 10. фебруара 1990. у Москви између Кол-а и Горбачова када је западно-немачки вођа у принципу добио совјетски пристанак о уласку уједињене Немачке у НАТО, све док се НАТО не прошири на исток. Совјетима је требало много више времена да раде са својим унутрашњим мишљењем (и финансијском помоћи Западних Немаца) пре него што су формално потписали споразум у септембру 1990. године.

Разговори пре Коловог уверавања укључивали су експлицитну расправу о ширењу НАТО-а, земљама Централне и Источне Европе и како уверити Совјете да прихвате уједињење. На пример, 6. фебруара 1990. године, када се Геншер сусрео са британским министром споњих послова Дагласом Хардом, британски записник је показао да је Геншер рекао: “Руси морају имати извесну сигурност да ће, на пример, да ће пољска влада једног дана напустити Варшавски пакт, и да се неће придружити НАТО-у ”. (види документ 2)

Пошто се састао са Геншером на путу на разговоре са Совјетима, Бејкер је тачно поновио Геншерову формулацију на свом састанку са министром иностраних послова Едвардом Шеварднадзеом 9. фебруара 1990. године (види документ 4); и још важније, лицем у лице са Горбачовом.

Не једном, већ три пута, Бејкер је са Горбачовом испробао формулу „ниједан центиметар на исток“ у сусрету 9. фебруара 1990. године. Он се сложио са Горбачовљевом изјавом као одговор на уверавања да је „ширење НАТО-а неприхватљиво.“

Бејкер је уверио Горбачова да „ни председник ни ја не намеравамо да извучемо било какве једностране предности од процеса који се дешавају“, и да су Американци схватили да

не само за Совјетски Савез, већ и за друге европске земље, важно је имати гаранције да ће, ако Сједињене Државе задрже своје присуство у Немачкој у оквиру НАТО-а, ни центиметар садашње војне надлежности НАТО-а неће се ширити у источном смеру. (Види документ 6)

Након тога, Бејкер је писао Хелмуту Кол-у који се сутрадан састао са совјетским лидером, са истим речима. Бејкер је известио: “А онда сам му поставио следеће питање [Горбачов]. Да ли бисте радије видели уједињену Њемачку изван НАТО-а, независну и без америчких снага, или бисте желели да уједињена Немачка буде повезана с НАТО-ом, с уверењем да се надлежност НАТО-а не би померила за један цент према истоку са садашњег положаја? Он је одговорио да је совјетско руководство дало реално размотрило те опције [….] Затим је додао: „Свако проширење зоне НАТО-а било би неприхватљиво“, додао је Бејкер у загради, у прлиог Колу, НАТО у тренутној зони може бити прихватљив. ”(види документ 8)

Амерички државни секретар добро је информисао западно-немачког канцелара, схвативши крајњу совјетску границу, и уверио Горбачова 10. фебруара 1990. године: „Ми верујемо да НАТО не би требао ширити сферу своје активности.“ Након овог састанка, Кол није могао да задржи своје узбуђење због Горбачовљевог начелног договора о уједињењу Немачке и, као део хелсиншке формуле да државе бирају сопствене савезе, тако да Немачка може да изабере НАТО. Кол је у својим мемоарима описао како хода целу ноћ по Москви – али још увек схвата да је цена још плаћена.

Сви западни министри спољних послова били су у саставу са Геншером, Колом и Бејкером. Затим је 11. априла 1990. године дошао британски министар спољних послова Даглас Хард. У овом тренутку, Источни Немци су већином гласали за немачку Марку и за брзо уједињење, на изборима 18. марта, на којима је Кол изненадио готово све посматраче победом. Колове анализе (први пут објаснио је Бушу 3. децембра 1989.) да ће пропаст ДДР-а отворити све могућности, да је морао да трчи да би дошао до главе воза, да му је потребна америчка подршка, да би се уједињење могло догодити брже него што је ико мислио да је могуће – све је испало тачно. Монетарна унија се наставила још у јулу, а уверавања о сигурности и даље долазе. Хард је појачао поруку Бејкер-Геншхер-Кола на свом састанку с Горбачовом у Москви, 11. априла 1990. године, рекавши да је Британија јасно „препознала важност да ништа не учини на штету совјетских интереса и достојанства“.

Бејкеров разговор са Шеварднадзеом 4. маја 1990. године, како га је Бејкер описао у свом извештају председнику Бушу, најјасније је описао оно што су западни лидери говорили Горбачову управо у овом тренутку: „Користио сам ваш говор и наше признање потребе да се прилагодим НАТО, политички и војно, и да развије КВСЕ да увери Шеварднадзеа да тај процес неће донети победнике и губитнике. Уместо тога, она би произвела нову легитимну европску структуру – ону која би била инклузивна, а не искључива. ”(Види документ 17)

Бејкер је то поновио, директно Горбачову 18. маја 1990. године у Москви, дајући Горбачову „девет тачака“, које су укључивале трансформацију НАТО-а, јачање европских структура, држање Немачке не нуклеарном силом и узимање у обзир совјетских безбедносних интереса. Бејкер је започео своје изјаве,

Пре него што кажем неколико речи о немачком питању, желео сам да нагласим да наша политика није усмерена на одвајање Источне Европе од Совјетског Савеза. Имали смо ту политику и раније. Али данас смо заинтересовани да изградимо стабилну Европу и радимо заједно са вама. (Види документ 18)

Француски лидер Франсоа Митеран није делио мишљење са Американцима, напротив, као што је показао Горбачову у Москви 25. маја 1990. године, да је “лично за постепено укидање војних блокова”; али Митеран је наставио са каскадама уверавања рекавши да Запад мора да „створи безбедносне услове за вас, као и европску безбедност у целини.“ (види документ 19) Митеран је одмах написао Бушу писмo о његовом разговору са Совјетским лидерима, да „ми свакако не бисмо одбили да детаљно објаснимо гаранције да би имао право да очекује безбедност своје земље.“ (види документ 20)

На самиту у Вашингтону 31. маја 1990, Буш је отишао да увери Горбачова да Немачка у НАТО никада неће бити усмерена према СССР-у: “Верујте ми, ми не гурамо Немачку ка уједињењу, и није на нама да одлучујемо о темпу овог процеса. И наравно, немамо намеру, чак ни у својим мислима, да на било који начин нашкодимо Совјетском Савезу. Зато говоримо у корист уједињења Немачке у НАТО без игнорисања ширег контекста КЕСС-а, узимајући у обзир традиционалне економске везе између две немачке државе. Такав модел, по нашем мишљењу, одговара и совјетским интересима. ”(види документ 21)

Британска „Гвоздена дама“ је такође, после самита у Вашингтону, имала свој састанак са Горбачовим у Лондону 8. јуна 1990. године. Тачер је предвидела потезе које ће Американци (уз њену подршку) на почетку јула одржати на конференцији НАТО-а како би подржали Горбачова са описима трансформације НАТО-а у више политички, мање војно претећи савез. Она је рекла Горбачову: „Морамо пронаћи начине да се Совјетском Савезу докаже уверење да ће његова сигурност бити осигурана…. КЕБС би могао бити кишобран за све ово, као и форум који је довео Совјетски Савез у пуну дискусију о будућности Европе. ”(види документ 22)

Лондонска декларација НАТО-а од 5. јула 1990. имала је прилично позитиван ефекат на разматрања у Москви, према већини извештаја, што је Горбачову дало значајну муницију како би се супротставила његовим тврдолинијашима на партијском конгресу који се одвијао у том тренутку. Неке верзије ове историје тврде да је Шеварнадзовим помоћницима достављен унапређени примерак, док други описују само узбуну која је омогућила тим помоћницима да преузму копију и дају совјетску позитивну оцену пре него што је војска или тврдолинијаши могу назвати пропагандом.

Први званични круг преговора „Two Plus Four“ , са шест министара спољних послова, у Бону 5. маја 1990. године. Фото: Bundesbildstelle / Presseund Informationsamt der Bundesregierung.

Као што је Кол рекао Горбачову у Москви 15. јула 1990. године, када су разрадили коначни договор о уједињењу Немачке: „Ми знамо шта чека НАТО у будућности, и мислим да и ви сада знате“, мислећи на Лондонска декларација НАТО-а. (види документ 23)

У свом телефонском позиву Горбачову 17. јула, Буш је намеравао да ојача успех разговора Кола и Горбачова и поруку Лондонске декларације. Буш је објаснио: „Дакле, оно што смо покушали да урадимо је да узмемо у обзир ваше забринутости изражене мени и другима, и то смо учинили на следеће начине: заједничком изјавом о ненасиљу; у нашем позиву да дођете у НАТО; у нашем договору да отворимо НАТО за редовне дипломатске контакте са вашом владом и земљама источне Европе; и нашу понуду о уверењу о будућем обиму оружаних снага уједињене Немачке – питање за које знам да сте разговарали са Хелмутом Колом. Такође смо фундаментално променили наш војни приступ конвенционалним и нуклеарним снагама. Пренели смо идеју о проширеном, снажнијем КЕБС-у са новим институцијама у којима СССР може да дели и буде део нове Европе. ”(види документ 24)

Документи показују да је Горбачов пристао на уједињење Немачке у НАТО као резултат ове каскаде гаранција, а на основу сопствене анализе да је будућност Совјетског Савеза зависила од њене интеграције у Европу, за шта би Немачка била одлучујући актер. . Он и већина његових савезника веровали су да је нека верзија заједничке европске куће још увек могућа и да ће се развијати заједно с трансформацијом НАТО-а како би се довео до инклузивнијег и интегриранијег европског простора, да би пост-хладноратовско раздобље требало узети у обзир безбедносним интересима. Савез са Немачком не би само превазишао Хладни рат, већ би и окренуо главу наслеђу Великог Домовинског рата.

Али унутар владе САД-а, настављена је другачија расправа, дебата о односима између НАТО-а и Источне Европе. Мишљења су се разликовала, али предлог Министарства одбране од 25. октобра 1990. био је да остави „врата одшкринута“ за источноеуропско чланство у НАТО-у. Став Стејт Департмента је да експанзија НАТО-а није на дневном реду, јер није у интересу САД да организују “анти-совјетску коалицију” која би се проширила на совјетске границе, не само зато што би то могло преокренути позитивне трендове у Совјетском Савезу. (видети документ 26) Бушова администрација је заузела друго гледиште. И то је оно што су Совјети чули.

Касније у марту 1991. године, према дневнику британског амбасадора у Москви, британски премијер Џон Мејџор је лично уверио Горбачова: „Не говоримо о јачању НАТО-а.“ Касније, када је совјетски министар обране маршал Дмитриј Иазов питао мајора о интересима источноевропских лидера за чланство у НАТО-у, британски лидер је одговорио: “Ништа од тога неће се догодити.” (види документ 28)

Када су руски врховни совјетски посланици дошли у Брисел да виде НАТО и састали се са генералним секретаром НАТО-а Манфредом Варнером у јулу 1991., Ворнер је рекао Русима да „не треба да дозволимо […] изолацију СССР од европске заједнице.“ Према руском меморандуму о разговору, “Ворнер је нагласио да је Савет НАТО-а и он лично против ширења НАТО-а (13 од 16 чланица НАТО-а подржава ову тачку гледишта)” (види документ 30)

Тако је Горбачов отишао до краја Совјетског Савеза, уверавајући да Запад не угрожава његову сигурност и да не шири НАТО. Уместо тога, распад СССР-а донели су Руси (Борис Јељцин и његов водећи саветник Генадиј Бурбулис) у договору са бившим партијским шефовима совјетских република, посебно Украјином, у децембру 1991. године. Американци су покушали да сачувају Совјетски Савез заједно (види Бушов „Пилећи Кијев“ говор 1. августа 1991). Ширење НАТО-а је трајало годинама, када би се ови спорови поново јавили, још више гаранција би долазило до руског лидера Бориса Јељцина.

Од настанка ове мапе у НАТО је ушла и Хрватска

*Архив је сачинио ове декласификоване документе за панел дискусију 10. новембра 2017. године на годишњој конференцији Асоцијације за славенске, источне и евроазијске студије (АСЕЕЕС) у Чикагу под називом „Ко је обећао коме да се прошири НАТО?“

Извор: Оff-guardian
Превод: Феникс
_______________________________________________
Белешке

[1] Види Роберт Гејтс, University of Virginia, Miller Center Oral History, George H.W. Bush Presidency, July 24, 2000, p. 101)
[2] Види Поглавље 6, “The Malta Summit 1989,” in Svetlana Savranskaya and Thomas Blanton, The Last Superpower Summits (CEU Press, 2016), pp. 481-569. Коментар о Зиду је на стр. 538.
[3] За позадину, контекст и последице Тутзинг говора, види Франк Елбе, see Frank Elbe, “The Diplomatic Path to Germany Unity,” Bulletin of the German Historical Institute 46 (Spring 2010), pp. 33-46. Елба је тада била Геншеров шеф особља.
[4] Видите Марка Крамера, “The Myth of a No-NATO-Enlargement Pledge to Russia,” The Washington Quarterly, April 2009, pp. 39-61.
[5] Видети Joshua R. Itkowitz Shifrinson, “Deal or No Deal? The End of the Cold War and the U.S. Offer to Limit NATO Expansion,” International Security, Spring 2016, Vol. 40, No. 4, pp. 7-44.
[6] Види  James Goldgeier, Not Whether But When: The U.S. Decision to Enlarge NATO (Brookings Institution Press, 1999); and James Goldgeier, “Promises Made, Promises Broken? What Yeltsin was told about NATO in 1993 and why it matters,” War On The Rocks, July 12, 2016.
[7] Видети такође Svetlana Savranskaya, Thomas Blanton, and Vladislav Zubok, “Masterpieces of History”: The Peaceful End of the Cold War in Europe, 1989(CEU Press, 2010), for extended discussion and documents on the early 1990 German unification negotiations.
[8] Геншер је рекао Бејкеру 2. фебруара 1990. године, да под његовим планом, “НАТО неће проширити своју територијалну покривеност на подручје ГДР-а нити било где другде у источној Европи.” “Baker-Genscher Meeting February 2,” George H.W. Bush Presidential Library, NSC Kanter Files, Box CF00775, Folder “Germany-March 1990.” Cited by Joshua R. Itkowitz Shifrinson, “Deal or No Deal? The End of the Cold War and the U.S. Offer to Limit NATO Expansion,” International Security, Spring 2016, Vol. 40, No. 4, pp. 7-44.
[9] У претходној верзији овог текста наводи се да је Кол „ухваћен у кампањи која финансира корупцијски скандал који би окончао његову политичку каријеру“; међутим, тај скандал није избио све до 1999. године, након што су избори у септембру 1998. избацили Кола с дужности. Аутори су захвални проф. Др. Dr. H.H. Jansen на корекцији и пажљивом читању поста.
[10] Види Andrei Grachev, Gorbachev’s Gamble (Cambridge, UK: Polity Press, 2008), pp. 157-158.
[11] За проницљив приказ Бушових високо ефикасних образовних напора са лидерима Источне Европе, укључујући Хавела – као и савезнике – види Jeffrey A. Engel, When the World Seemed New: George H.W. Bush and the End of the Cold War(Houghton Mifflin Harcourt, 2017), pp. 353-359.
[12] Види George H.W. Bush and Brent Scowcroft, A World Transformed (New York: Knopf, 1998), pp. 236, 243, 250.
[13] Први пут објављен на енглеском језику у Savranskaya and Blanton, The Last Superpower Summits (2016), pp. 664-676.
[14] Anatoly Chernyaev Diary, 1990, translated by Anna Melyakova and edited by Svetlana Savranskaya, pp. 41-42.
[15] Види Michael Nelson and Barbara A. Perry, 41: Inside the Presidency of George H.W. Bush (Cornell University Press, 2014), pp. 94-95.
[16] Аутори захваљују Josh Shifrinson for providing his copy of this document.
[17] Види Меморандум о разговору између Mikhail Gorbachev и John Major published in Mikhail Gorbachev, Sobranie Sochinenii, v. 24 (Moscow: Ves Mir, 2014), p. 346
[18] Види Rodric Braithwaite, “NATO enlargement: Assurances and misunderstandings,” European Council on Foreign Relations, Commentary, 7 July 2016.

 

Напиши коментар