Русија: Учинићемо све да заштитимо режим у Венецуели

Говорећи о венецуеланској кризи, руски шеф дипломатије изјавио да САД и њени савезници желе да конфискују венецуеланска државна добра користећи притисак.

Он је, током конференције за медије, истакао да ће Москва учинити све што је у њеној моћи како би подржала легалну власт у Каракасу, а папир који је у руци држао Трампов саветник за националну безбедност, на ком пише „5.000 војника у Колумбију“ оценио је као отворен позив на интервенцију у Венецуели.

„Сједињене Америчке Државе и њихови најближи савезници стварају најозбиљније препреке за могућност међународне помоћи у решавању кризе у Венезуели“, изјавио је Сергеј Лавров у уторак.

Према његовим речима, венецуеланска опозиција је инструисана и под јаким је утицајем запада, пренео је Спутњик интернешенел.

Подсетимо, венецуеланска криза настала је након што је председник националне скупштине, иначе јединог тела под контролом опозиције, Хуан Гваидо прогласио себе за председника, на једном од многоброујних протеста против актуелног лидера Венецуеле Николаса Мадура.

Иза Гваида одмах је стао Вашингтон, као и бројне латиноамеричке земље, због чека Москва,сматра да иза целокупне побуне стоје САД.

И Мадуро тврди да је реч о државном удару, оркестрираном из Вашингтона, па је данас још једном изјавио да прекида дипломатске односе са Вашингтоном, уз наредбу америчким дипломатама да напусте Венецуелу. Такође, председнику САД Доналду Трампу обратио се на енглеском: “Даље руке од Венецуеле“.

Извор: Б92

  • 82
    Shares

Напиши коментар