Скандал – Добили из буџета паре за филм и вишеструко умањили број жртава Јасеновца

Фото/Илустрација

Незавино удружење новинара Србије позвало је у среду Министарство културе и информисања да јавно саопшти да ли је и како продукција Essentis оправдала 4,9 милиона динара колико је на прошлогодишњем конкурсу Министарства добила за производњу документарног филма „Србија – 100 година након Солуна“, у коме се, по наводима НУНС-а, вишеструко умањује број жртава Јасеновца.

Филм није емитован на РТС, како је било предвиђено пројектом за који је продукција добила највећи износ на прошлогодишњем конкурсу Министарства, већ је приказан на покрајинском јавном сервису, на каналу РТВ 1: прва епизода 28. децембра, а друга два пута – 17. и 18. јануара.

„Занимљиво је да је у филму саопштен податак да је `у логору Јасеновац убијено више од 88.000 људи`, што је девет пута мање од броја жртава који наводе историчари“, наводи се у саопштењу, уз питање „да ли ће макар тим поводом реаговати министар Владан Вукосављевић“ – који је прошле године тврдио да је поменути конкурс Министарства спроведен законито иако су га друга новинарска и медијска удружења јавно оспоравала.

– На конкурсу Министарства културе комисија која је одлучивала није имала увид у потпуни сценарио поменутог филма већ само у опис пројекта, што је стандардни модел – рекао је, за „Новости“, министар културе и информисања Владан Вукосављевић.

Министарство културе, наглашава Вукосављевић, противи се „свему што се не ослања на методолошки исправне и научно утемељене податке о броју жртава геноцида над српским народом у такозваној НДХ“.

– Недопустиво је свако поједностављивање и манипулисање бројем жртава без навођења извора и резерви, и то представља грубо кршење моралног кодекса – казао је Вукосављевић.

Извор: Новости

  • 17
    Shares

Напиши коментар