Аналитичар Рамуш Тахири: Таксе ће бити укинуте, тврдоглавост Приштине је непојмљива

Приштина би данас или сутра могла да донесе одлуку о укидању такси и то гласањем на седници владе, изјавио је данас саветник бивше тзв. председнице Косова Атифете Јахјаге, Рамуш Тахири уз оцену да је тврдоглавост косовских инситуција по питању такси непојмљива у међународним односима.

– Таксе ће бити укинуте или привремено укинуте, остаје да се нађе начин како ће то бити урађено, да ли ће се гласати у тзв. парламенту, или ће се влада натерати да се гласа у тзв. влади. У оба случаја већина јавности и „посланика“ и „министара“ је за привремено укидање такси, како би се дала шанса дијалогу и избегле санкције – рекао је Тахири.

Према његовим речима, на ту тему ће се вероватно данас или сутра гласати на седници тзв. владе.

О таксама до сада није било могуће гласати и поред конкретног предлог главне партије у тзв. влади, Демократске партије Косова (ДПК).

– Позиција Приштине неодржива је због два опречна мишљења о укидању такси. Став премијера је да таксе остају док Србија не призна Косово, што значи неко време или неколико година, док су тзв. председник и тзв. парламент за привремену суспензију – рекао је он.

Приче о санкцијама су конкретне, јер је та мера једнострана и није добар пример у међународним односима.

– Тврдоглавост тзв. косовских инстиција непојмљива је у међународним односима. Уз све испада да Косово ништа није схватило о улози коју има као „држава“, о субјективитету и значају на Балкану и изналажењу решења о проблемима – навео је Тахири, који је и бивши директор за Балкан у тзв. Министарству спољних послова Косова.

Извор: Блиц

Напиши коментар