Безбедност или злоупотреба: 1000 нових полицијских камера у Беогрду

Полиција ће у наредне две године у Београду инсталирати скоро 1.000 камера за препознавање лица и регистарских таблица, што ће, према речима министра Небојше Стефановића, допринети већој безбедности грађана и бржем откривању кривичних дела. Истраживали смо може ли тај систем уместо да заштити грађане, заправо да наруши њихову приватност.

Са новим камерама сваки становник државе биће лице које је полицији познато од раније. Улице, паркови, саобраћајнице – нема места где, било ко од грађана, када напусти свој дом, неће моћи да буде праћен. За почетак 1.000 камера стационираних на 800 локација у Београду.

„Неће моћи да буде улица значајнија, пролаз, где ће моћи да нестане, негде је морао да стави кацигу, фантомку, па ћемо знати из које улице је изашао, из ког аута, ко је пре тога седео у том ауту“, рекао је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

У полицији кажу да намеравају да прате криминалце и терористе за којима трагају. Стручњаци за високотехнолошки криминал опмињу, такав систем, неки би хакер лако могао да злоупотреби и да заправо полицијско оружје искористи да се обрачуна са супарницима.

„Могао би да прати одређено лице, да га пресретне негде, да прати неког ко сваке вечери иде у теретану, испрати његово кретање“, каже Игор Франц са Факултета информационих технологија.

Н1: Мислите да хакер поред полиције, а да они не знају да је он ту, а да он све прати са њима?

Франц: Буквално тако, тако се обично дешава, камере ће бити везане за интернет и ту су рањиве и постоји систем да не можете знати ко прати поред вас.

Да ли су хакери једина опасност? У земљи у којој је власт толико пута искористила личне податке против грађана и политичких противника, систем видео надзора пре асоцира на нову врсту контроле, него на већу безбедност, сматра први повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић.

„То заправо значи да неко ко контролише тај систем у сваком тренутку може да зна и идентификује где се тај грађанин налази, тај грађанин не мора бити криминалац, он може бити неподобан, политички конкурент, онај ко има могућност да податке из видео надзора упарује са дигиталним информацијама, може знати где се Јелена Зорић налази у сваком тренутку“, наводи Шабић.

Камера телевизије Н1 забележила је где се министар полиције Стефановић и са ким налазио пре годину и по. Наиме, током сусрета са Менг Ђијенџуом, ког медији називају првим обавештајцем Кине, рекао је да је Министарство унутрашњих послова Србије започело сарадњу са кинеском компанијом „Хуавеј“, управо због система камера, као и да је Кина понудила своје инструкторе Србији и могућност да и људи из Србије иду у Кину на обуку.

У МУП-у за Н1 кажу да је споразум потписан на основу сагласности Владе Србије, а у складу са претходно потписаним Споразумом о економској и техничкој сарадњи у области инфраструктуре између Владе Србије и Владе Кине. Међутим, у одговору који је МУП доставио нашој телевизији, не наводе колико је новца издвојено за набавку камера.

Извор: Н1

Напиши коментар