Борба за писмо: Акцију основаца из Лучана сачувајмо ћирилицу подржале најугледније личности и институције из Србије


Чланови новинарске секције Основне школе ,,Милан Благојевић” из Лучана, са наставником српског језика, Моником Ружић, а у сарадњи са школским библиотекаром, Јеленом Карић и уз подршку директора школе Радојке Ђорђевић, покренули су акцију ,,Сачувајмо ћирилицу” чији су главни носиоци ученици шестог разреда Данило Раонић, Ђурђина Матијашевић и Магдалена Савић.

Међу првима акцију је подржало Министарство културе и информисања, а министар Владан Вукосављевић послао је и писмо подршке на адресу школе. Након подршке министра, јавило се још еминентних имена из области културе. Наиме, акцију „Сачувајмо ћирилицу“ подржали су: Емир Кустурица, Милош Ковачевић, Матија Бећковић, Љубивоје Ршумовић, Ненад Јездић, Петар Божовић, Градимир Аничић, Драгомир Антонић, и Милан Ружић.

Након индивидуалне подршке, уследила је и подршка одређених институција међу којима се истичу Матица српска и Народни музеј које су понудиле да се у њиховим просторијама постави изложба тематских плаката акције „Сачувајмо ћирилицу“ које је дизајнирао Драган Ђукић, што је само једна у низу активности планираних у оквиру акције.

Поред наведених изложби, покретачи акције направили су и план активности које ће бити организоване током наредна два месеца. Међу бројним догађајима, издвајају се промоција књиге проф. др Милоша Ковачевића „Борба за ћирилицу и српски језик“ у издању Андрићевог института, беседа о ћирилици и промоција књиге Матије Бећковића „100 мојих портрета“ у издању Вечерњих новости, калиграфско такмичење, ликовни и литерарни конкурс, као и окосница целе акције – анкета која ће обухватити преко 80 основних и средњих школа широм Србије, а  чији је циљ прикупљање података о томе које писмо ученици чешће користе.

Позивају се сви они који би да подрже акцију очувања српског писма и они који имају било какав предлог за сарадњу, да на мејл casopiskoraci@gmail.com шаљу своје предлоге, утиске и писма подршке овој великој идеји потеклој из мале средине.

Извор: Искра

Напиши коментар