Звуци Светих архангела из царског Призрена

Музика у средњовековном амбијенту Призрена,Фото: Новости

На тродневној музичкој смотри одржаној у Атријуму Цркве Светог Спаса из 14. вијека у Призрену учествовали су Вера Злоковић и ансамбл „Музика антика“ из Београда, Краљевски ред витезова, Дивна Љубојевић и „Мелоди“ из Београда, ансамбл „Касиопеја“ из Немачке, „Капела Карниола“ из Словеније и ансамбл „Бурбон“ из Мађарске.

Трећи међународни фестивал средњовјековне музике „Медимус“ у Призрену добио је награду „Музика класика“, као најбољи фестивал од регионалног значаја.

Међу лауератима су још и Београдски камерни оркестар „Љубица Марић“, Центар за музику Коларчеве задужбине, Гала концерт у част 60 година Радио Београда 2, Фестивал Бемус и други успјешни појединци, преносе „Новости“.

Награду је у име Друштва пријатеља Светих архангела (које је, уз Дом културе „Грачаница“ и Фондације „Свети архангели“, организатор фестивла), примио Бојан Бабић, предсједник удружења:

Ово значајно признање је сатисфакција за велики рад и пожртвовање организационог тима „Медимус“ фестивала у протеклим годинама – истакао је најављујући и формирање ансамбла „Медимус“.

Ансамбл ће бити састављен од репрезентативних уметника са простора читаве Европе, а њихов рад биће инспирисан манастиром Светих архангела код Призрена, као и другим призренским споменицима, а композиције ће и настајати у том граду.

На тродневној музичкој смотри одржаној у Атријуму Цркве Светог Спаса из 14. вијека у Призрену учествовали су Вера Злоковић и ансамбл „Музика антика“ из Београда, Краљевски ред витезова, Дивна Љубојевић и „Мелоди“ из Београда, ансамбл „Касиопеја“ из Немачке, „Капела Карниола“ из Словеније и ансамбл „Бурбон“ из Мађарске.

Друштво пријатеља Манастира Светих архангела код Призрена увелико планира четврти „Медимус“, чоји ће главни медијски покровитељ бити „Вечерње новости“.

У току су преговори са једним византијским хором из Грчке. Публици ће се представити „Симонида“ из Београда и ансамбл „Ренесанс“, који ове године прославља 50 година постојања, а гостоваће и ансамбли из региона и читаве Европе.

Извор: ИН4С

  • 55
    Shares

Напиши коментар