Историјске тајне о Србима које се вешто крију

Косовски бој/илустрација

Постоје разне теорије о Србима, о нашем народу, о личностима које су утицале на њега. Постоје историјске чињенице, али и многе заблуде. Због тога вам представљамо неке од мање познатих чињеница кроз историју Срба и тајне које мало ко зна.

1.Под Турцима смо робовали 345 година, не 500

Једна од најчешћих лажи о историји Срба коју лако можемо доказати ако знамо просту математику и историју из седмог разреда.

1389. нисмо пали под Турке без обзира на значајност ове године. Након Косовске битке, Србија је била независни ентитет и под Турке је пала 1459. године, османским заузимањем Смедерева.

Док је трајало робовање Срби су дизали устанке, али је онај који је донео слободу Моравској Србији остао познат као „први“ 1804. године (са краткотрајним падом између 1812-1815).

Дакле, ако израчунамо: 1804 – 1459 = 345.

Прочитај још: Први сукоби Срба и Турака

2. Српско име се први пут помиње у 15. веку пре нове ере

Спорно је када се Срби први пут помињу као народ, али име „Србенда“ (којим се именовао велики српски патриота) помиње се у најстаријем делу светске књижевности (тада усмене) „Рг Веди“, збирци верских химни Индо-Аријеваца.

У VIII мандали овог дела, у периоду између 12. и 15. века пре нове ере, у 32. химни посвећеној богу громовнику Индри, у другом стиху, Србинда је непријатељ моћног Индре, кога овај заједно са Пипром убија и пушта низ воду. Ко је тачно Србинда, не зна се, па ни контекст овог стиха.

Не зна се заиста која је повезаност Србинде и Срба као народа и да ли је уопште има, али етимолошко порекло речи „Србин“ и „Србинда“ је без сумње исто, тако да је ово прво помињање српског имена у историји.

Прочитај још: Хиљаде година сеоба српског народа од Индије до Србије

3. Србија је прва европска земља после Француске која је укинула феудализам

Први српски устанак се често назива и „револуцијом“, а то је због тога што је уведена радикална промена уређења. На територији која је ослобођена укинути су сви феудални односи, а српски сељак постао је власник своје земље.

1835. године је изгласан Сретењски устав, који је био либералан и демократичан за своје време па је Аустрија захтевала његово хитно укидање, а руски амбасадор га је назвао „француским расадом у балканској шуми“.

Прочитај још: Тренуци када је Србија била већа од Европе

4. Први српски краљ није био Стефан Првовенчани

Може се чути често да је први српски краљ био Стефан Првовенчани, други син Стефана Немање. Али, то није истина.

Први Србин који је примио круну био је предак Стефана Првовенчаног, краљ Михаило Војисављевић, господар Дукље, који је први након погибије кнеза Часлава Клонимировића објединио српске земље од Цетине до Скадра и од реке Босне до Београда.

Игнорисање Михаила би се објаснило чињеницом да је потоњи био близак Риму и да је крштен по западном обреду, али то је преувеличавање онога што је тада било верско-политичко питање уместо етничког. И притом се игнорише и то да је крај Стефан био крунисан круном из Рима.

Прочитај још: Потражите серију текстова Србија пре Немањића на нашој страници Фељтон.

5. Срби су и пре Сеоба живели у данашњој Војводини

Срби су у Војводини били део староседелачког словенског становништва, а већи број Срба почиње да се насељава ту на почетку 14. века.

Српске владарске куће подизале су многе задужбине на територији данашње Војводине. Највише се истичу манастири Кусић и Сенђурађ, чији су ктитори били Бранковићи у 15. веку. До спаљивања моштију Светог Саве на Врачару дошло је након што су Срби у Банату дигли велики устанак и његов лик ставили на ратни барјак, што је било 100 година пре Великих сеоба.

Прочитај још: Подаци о Србима у Срему, Барањи и Војводини – од X до XIV столећа

Извор: thevow.info

Напиши коментар