„Маме су закон“: Министри ћуте, следећи корак Уставни суд

Фото: lobi-info.rs

Представница Иницијативе „Маме су закон“ Татјана Мацура оценила је као крајње „бруталну“ ситуацију у којој су се нашле поједине жене након усвајања Закона о финансијској подршци породицама са децом.

Овај закон, који би требало да буде основ борбе против беле куге, је од тренутка усвајања на удару јавности. Мењан је пре ступања на снагу и министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић најављује нове измене. У међувремену посланица Мацура упутила је Скупштини Србије Предлог за оцену уставности овог закона.

Мацура каже да измене које су се десиле пре ступања на снагу закона нису решиле проблеме.

„Чини се да је горући проблем у вези са овим законом онај који се тиче мајки које имају мање од 18 месеци радног стажа у континуитету. У највећем броју то су оне жене које колоквијално називам ‘невидљиве раднице’ – жене које раде на црно или волонтирају чак и у државним фирмама по неколико година. И онда су дошле у ситуацију да примају мање од 300 динара надокнаде и то са закашњењем, једна крајње брутална ситуација у којој се налазе мајке“, сматра Мацура.

Тражили смо подршку 25 народних посланика да би се предлог за оцену уставности нашао пред Уставним судом, али имамо и више потписа.

Она истиче као проблем и то што је законом одређено колико жене могу максимално да приме новца током породиљског и одсуства ради неге детета, али да истовремено није решено колики је минимум.

„Потребно је да се смањи број месеци који улази у обрачун надокнаде, оправдање министарства је да је то стављено да не би долазило до злоуоптреба, али не можете да размишљате само о злоуптребама него о свеукупној економској ситуацији“, каже она.

Мацура сматра да је држава морала да размишља о томе колико наведена група жена мора минимално новца месечно да прими да би преживела.

„Ми смо покушали да нађемо рачуницу шта би то било примерено и дошли смо до закључка да оно што републички буџет може да изнесе јесте најмање у висини једног републичког минималца. То би назвали фиксном надокнадом за све мајке, а онда би се варијабилни део рачунао у односу на број месеци стажа“, каже она.

Мацура додаје да је озбиљан пропуст и то што трудничко боловање не улази у просек.

Правница Софија Мандић оцењује да је надлежно министарство, а онда и владајућа већина која је практично без расправе усвојила наведени закон, хтело да у јавности створи утисак о томе да ће положај трудница и мајки бити бољи.

„Могу да закључим да је био циљ да се јавности представи подршка, а да се суштински уради нешто друго“, каже она.

Мандић додаје да ако Народна скупштина и надлежно министарство не желе да одлучују о овом питању, следећи корак је Уставни суд.

„Проблем је ко има право на накнаду, али и висина накнаде. Кажњене су жене које се баве пољопривредом јер се њихов збир примања не дели са 18 већ са 24. Такође су кажњене жене које су незапослене јер ово право на накнаду није право из радног односа – право на заштиту детета, породице и труднице долази из члана 66 Устава који каже да свака жена, мајка, свако дете и породица ужива посебну заштиту и не може се условљавати радом“, објашњава Мандић.

Додаје да су законом „кажњене“ и жене које раде ван радног односа, затим жене које имају децу с инвалидитетом јер могу да примају накнаду само ако се одрекну свих накнада за дете, као и жене које су се породиле пре 1. јула, али и жене које зарађују више.

Говорећи о томе да министар Зоран Ђорђевић зове злоуптребама оно што су поједине жене радиле по старом закону, Мандић је истакла да су жене на тај начин само покушавале да остваре своје уставно право.

„Због тога је погрешно интерпретирати то као злоупотребу, то је био начин да у овој бесправној држави жене дођу до онога што им припада“, закључује Мандић.

Она наглашава да се од Уставног суда тражи да стави ван снаге све проблематичне одредбе, да се прошири круг прималаца накнаде на све жене, да се обезбеди минимална накнада, али и привремена мера којом би се до попуњавања празнина, у случају стављања одредби ван снаге, омогућио обрачун по старом закону.

Извор: Н1

  • 52
    Shares

Напиши коментар